Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ismerik őt? Aigner Géza atya volt az Egyházmegyei Könyvtár programjának vendége

Ismerik őt? Aigner Géza atya volt a vendégMárcius 20-án Aigner Géza répcelaki plébános volt a  vendége a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár Ismerik őt? címmel útjára indított bemutatkozó estjének. 

Ismerik őt? Aigner Géza atya volt a vendégAigner Géza atyát vagy munka közben – szentmise, templomfelújítás, zarándokok kísérése, események szervezése – vagy mint Szent Márton lelkiségének, életének hirdetőjét ismerhetik az emberek. Híveivel – legyenek azok gyerekek vagy felnőttek – mindig ott van az egyházmegyei eseményeken. 

Géza atya Letenyén született: egy fiú és négy lány testvérével osztozott szülei szerető gondoskodásán. 7-8. osztályos korában fogalmazódott meg benne a papi hivatás gondolata, amely az esztergomi ferences gimnáziumban eltöltött középiskolai évek alatt csak még inkább megerősödött benne. Együtt tanult Lendvai Zoltán atyával, aki már akkor gördeszkájával csalt mosolyt az emberek arcára. A katonaság olyan volt mint egy kisszeminárium, mondta Géza atya, 52-en voltunk papnövendékek. 

Ismerik őt? Aigner Géza atya volt a vendégA katonaság és a szeminárium után pedig következtek a dolgos hétköznapok. A fotókon számos, templomfelújítás közben készült képet láthattunk, amiken Géza atya is szerszámot ragadott, munkásruhát öltött.  Feladatot vállalt a szombathelyi Szent Márton-templomban, ahol pl. a kolostort és a templomot elválasztó falat bontották ki, lehetőséget adva a felújításra, fejlesztésre. De dolgozott a szentivánfai, csánigi templomnál is. Fontos az értékek megőrzése, hangsúlyozta Géza atya. És persze Szent Márton. Számtalan előadással, zarándokúttal a háta mögött is fáradhatatlanul hirdeti a savariai születésű szent életpéldáját és beszél róla azoknak a zarándokoknak akik a Vámoscsaládi Plébániára látogatnak el. Pl. a tours-i érseknek és a vele érkező csoportnak, akik tavaly, a Szent Márton Jubileumi Évben látogattak el hozzá. 

Ismerik őt? Aigner Géza atya volt a vendégNapjainkban a teremtett világ megismerésére, védelmére helyez nagy hangsúlyt. Ismerjük meg a minket körülvevő természet szépségét! hívta fel a figyelmet Géza atya, de fontos, hogy védjük is. Az emberiség az energiafelhasználás korlátozása nélkül, saját igényeinek korlátozása nélkül nem lesz képes fennmaradni. Lehet, hogy kevesebb dologra lenne szükség és azt kellene jobban megbecsülni, mondta Géza atya. 

Verssel búcsúzott a megjelentektől. Plébános elődjének, Hegedűs Vince atyának írásaiból olvasott fel két, napjainkban is aktuális verset. Ezeket itt tekinthetik meg. 

Az előadás teljes felvétele hamarosan megtekinthető lesz honlapunkon.  


A program legközelebbi meghívott vendége Kálinger Roland atya, tábori lelkész. Elfoglaltságai miatt még kérdés sikerül-e a tervezett időpontban megtartani a bemutatkozó találkozót.