Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ünnepi szentmise Mindszenty bíboros születésének 125. évfordulóján Csehimindszenten április 1-én

csehimindszentEMLÉKEZZÜNK együtt Mindszenty József bíboros születésének 125. évfordulójára. 

EMLÉKEZZÜNK együtt Mindszenty József bíboros születésének 125. évfordulójára. A jeles napon dr. Pápai Lajos, nyugalmazott győri megyéspüspök mutat be szentmisét a szombathelyi egyházmegye papságával 10.30-tól.

A megemlékezés a szentmise után a falu Fő terén Mindszenty szobornál folytatódik koszorúzással,

 Ünnepi beszédet mond V.Németh Zsolt államtitkár.  

 

Mindszenty József bíboros életrajzi adatai:

 

Született 1892.március 29-én  Csehimindszenten.

 

Pappá szentelték: 1915. június 12-én.

 

Veszprémi püspökké szentelték:

                            1944. március 25-én.

 

Esztergomi érsek és hercegprímás:

                            1945. szeptember 15.

 

Elítélték:             1949. február 8-án.

 

Bécsi tartózkodás kezdete: 1971. szeptember 28.

 

Meghalt Bécsben 1975. május 6-án.  

 

 

 

Részlet Mindszenty Bíboros emlékirataiból:

 

...Börtöni szokásom volt, hogy minden vasárnap – 10 órakor, a plébániai misék idején – lélekben elindulok a sok-sok hívővel misére: a mindszentiekkel, szombathelyiekkel, zalaegerszegiekkel, veszprémiekkel Esztergommal s a Főváros hívőivel. A folyam mind szélesebbé vált s hazám más részének hívőit is egyre ölelte. Együtt mentünk Pozsonnyal, a Csallóközzel, Vágmentével, Kassával, Munkáccsal, a székelyekkel, Szabadkával, Kismartonnal. Gondolatban együtt mentem az amerikai magyarokkal... - az az érzésem volt, hogy darócban állok közöttük: a keresztény ősegyház vezeklője vagyok...

Az erénygyakorlatokat, triduumokat, kilencedeket nem vehették el tőlem. Sem a napi imámat őrangyalomhoz, Szent Józsefhez és a boldog halál szentjeihez, s a szenvedők nagy védnökéhez, Liseux-i szt. Terézhez. – Rendszeresen imádkoztam még az aznapi szentekhez, valamint a magyar szentekhez és Isten szolgáihoz, akiknek boldoggá avatási ügyében magam is dolgoztam...

 

 

Így emlékezett meg II. János Pál pápa Mindszenty Józsefről

 

„Esztergom rendíthetetlen bíboros érseke magasztos erények példáját adta a katolikus világnak. Egy nagy lelkipásztor méltóságával hordozta a fejére helyezett töviskoronát: olyan magasztos egyházi személy emlékét hagyta ránk aki hosszú éveken át tudott imádkozni és szenvedni népéért.”

 

Imádkozzunk együtt Mindszenty József bíboros szentté avatásáért

 

IMÁDSÁG:

 

Mennyei Atyánk! Szívesen fogadod híveid áldozatait, amelyeket Krisztus áldozatával egyesítve ajánlanak fel, hogy kiegészítsék, „ami Krisztus szenvedéséből hiányzik, az Egyház javára.” (Kol 1,24)
Fogadd kegyesen József bíboros szolgád megaláztatásait, áldozatait, amelyeket földi életében a magyar egyházért és a magyar népért ajánlott fel. Szenvedése legyen napjainkban is előtted kedves áldozat Egyházunkért, hazánkért. Hozzá csatlakozva akarunk mi is imáinkkal, áldozatainkkal engesztelni nemzetünk lelki megújulásáért.
És ha szent akaratoddal megegyezik, add meg hívő magyar népednek, hogy József bíboros szolgádat Egyházunk szentjei között tisztelhessük. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.