Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kiállítás megnyitó Nagytilajban


Kiállítás Nagytilajban2017. április 27-én délután kiállítás megnyitóra gyűltek össze az érdeklődők a nagytilaji templomban. Marics József berzencei plébános, történész kiállítását nyitotta meg Majtényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.


Kiállítás NagytilajbanMarics József atya az 1945-ben vértanúságot szenvedett három somogyi pap: Martincsevits Pál, P. Hajnal Zénó OFM és Padányi Sándor életét és vértanúságát dolgozta fel, akiket a bolgár és a szovjet csapatok katonái könyörtelenül kivégeztek 1945 tavaszán.
    A somogyi mártír sorsú papokról szóló tárlat azért került kiállításra Nagytilajon, mert Martincsevits Pál atya 1909. október 25-én Nagytilajban látta meg a napvilágot a helyi iskolaigazgató gyermekeként és 1935. június 30-án mutatta be első ünnepélyes szentmiséjét szintén a nagytilaji Szent Márton templomban.

 

Kiállítás NagytilajbanA kiállítás megnyitó elején Horváthné Kántor Klára polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd pedig felkérte a megyei közgyűlés elnökét a kiállítás megnyitására. Majtényi László elmondta, hogy ő maga is sokat foglalkozott a diktatúra vértanú papjaival az 1980-as évek végén. 1945 tavaszán óriási csapások érték az országot és különösen is az egyházakat a „felszabadító szovjet hadsereg” bevonulásával. Csak a magyar katolikus egyházon belül óriási volt a veszteség, hiszen a megszállók áldozata lett Győr vértanú püspöke, Boldog Apor Vilmos báró, de a nyugalmazott szombathelyi püspök, gróf zabolai Mikes János c. érsek is a szovjet katonák pusztításait látva kapott szívinfarktust. Lehetne még sorolni számos egyházi személyt, akik a bevonuló barbár csapatok áldozata lett, mint például a három somogyi lelkipásztor.
    Az elnök úr megnyitó gondolatai után Marics József atya mutatta be a kiállítást és mondta el a három vértanú pap életét. Déri Péter helyi esperes-plébános köszönte meg az ünnepség végén a csodálatos anyag kiállítását és megnyitását, majd pedig bemutatta a megjelenteknek a nagytilaji templomot. A kiállítás megnyitó színvonalát emelte Lekics Evelin helyi lakos szép éneke is.

Cikk: Horváth Béla-Fotó: Déri Péter