Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kamaszkorról a Martineumban - Folytatódik a Családi (had)erőforrásaink című sorozat

plakat2017. május 4-én (csütörtökön) 18 órától folytatódik a Családi (had)erőforrásaink című előadássorozat a Martineum Felnőttképző Akadémián (Szombathely, Karmelita u. 1.).

A következő alkalom témája:

"Segítsetek, megbolondult a gyerekem” VS. “Nem normálisak a szüleim” - A kamaszkor kihívásai a fiatalok szemüvegén keresztül.

Előadó: Éger Csaba pszichológus

 

“Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok...
Amióta nagy vagyok, és ütődött és nyegle és idétlen,
csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek.”

(Janikovszky Éva - Kire ütött ez a gyerek?) 

 

Fülünkbe csenghetnek a kétségbeesett szülői mondatok: “Idáig minden rendben volt, jól tanult és segített itthon, de most...” vagy “Mintha kicserélték volna, rá sem ismerek. Nem mesél semmit...”. Amikor a gyermek a kamaszkor kapujába lép, joggal érezheti ő és környezete is, hogy eluralkodik a káosz. Nemcsak a gyerek lelkivilágában, de szobájában, baráti társaságában és közvetlen környezetében is felbomlik a megszokott rend. 

"Nehéz kamaszkor, könnyű felnőttkor" - mondják a nevelésben jártas szakemberek. De vajon mi áll ennek a mondatnak a hátterében? Mi zajlik a kamaszodó fiatalban, amiért egyik napról a másikra megkérdőjelezi az odáig elfogadott értékrendet és rendszert, megváltoztatja viselkedését és a világhoz való hozzáállását? 

A Családi (had)erőforrásaink című előadássorozat következő előadása arra keresi a választ, hogy mi mozgatja a kamaszt, mi történik vele ebben a minden szempontból hatalmas átalakulást, újjászületést hozó időszakban.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!