Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Temnica – Nagy Háború – Szent Márton – Hősök Napja


A Nagy Háború és Szent Márton emlékezete2017. május 27-én /szombat/, Szombathelyről a Visegrádi Szent György Lovagrend tagjai, cserkészek, fiatalok indultak Szlovéniába, a Komeni- fennsíkra, hogy harmadik alkalommal vigyék el Szent Márton ereklyéjét, illetve a szentmise után információs tábla cseréjén, átadásán és megáldásán vegyenek részt.


Temnica - információs tábla Harmadik éve, hogy a Visegrádi Szent György Lovagrend célul tűzte ki, a Nagy Háború Centenáriumán nemcsak Magyarországon, de egykori háborús területeken is igyekszik a múlt emlékeit ápolni. Szlovéniában a Segeti tábor területén az egykori Szent Márton kápolna közelében és a Borojevic székénél immár magyar nyelven is olvashatók az információk.

Hajnali indulás után reggel 8 órakor már a temnicai katonatemetőben a tábla cseréjével indult a program, majd a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány munkatársainak vezetésével bejárták a résztvevők a környék emlékhelyeit, temetőit.

SzentmiseA 11.00 órakor kezdődő kétnyelvű szentmisét, melyen szép számmal vettek részt a környék hívei, Temnica Szent Péter tiszteletére szentelt templomában Dinko Bizjak helyi plébános és Nagy Gábor atya mutatta be.

Nagy Gábor atya a hősökről, hozzátartozóikról és a hazaszeretet fontosságáról beszélt.
Mint mondotta: „Tiszteletünket kifejezzük elhunyt hőseinknek. Ezt szentmisével és imáinkkal tesszük. Tesszük azért, mert ebből a világból abba a másikba, csak a lélekét felajánlott szentmise és ima nyúl át. Így általuk éreztetjük velük tiszteljük Őket. Tiszteljük Őket, mert a legdrágábbakért, az édesanyákért, gyermekekért, öregekért, nemzetünkért adták életüket.”

Szentmise végén Szent Márton ereklyéje előtt róhatták le a hívek tiszteletüket.

Megemlékezés a katonai temetőbenA katonai temetőben, mely Temnica és Lipa között található a „Béke Útján”, szlovén és magyar Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés.

Fülöp András az esemény szervezője köszöntötte a megjelenteket, a császári és királyi 61. gyalogezred temetőjénél. Ezen ezred soraiban harcolt Márton Áron későbbi erdélyi püspök, kinek boldoggá avatása folyamatban van.

Köszöntő után Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet beszédét Schuchtár Gergely konzul úr olvasta fel. Nagykövet Asszony fontosnak tartotta, hogy az emlékhelyen fiatalok is jelen vannak, akik a jövő biztosítékai arra, hogy a háborús emlékhelyek a nemzet emlékezetében ne halványuljanak és vesszenek el.

Információs tábla megáldásaKatonadalok eléneklése után Illés Károly, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere szólt az emlékezőkhöz. Beszédében kiemelte: „Immár 100 esztendő telt el a Nagy háború óta. Doberdó a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye, a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe, a nemzeti emlékezet része. Mert példák ők, hősök. Példa a bátorságra, a kitartásra, a hazaszeretetre, a bajtársiasságra, az önfeláldozásra. Tanulhatunk tőlük.”

Mavricij Humar, Miren-Kostanjevica polgármestere beszédében a szlovén és magyar nép közötti baráti kapcsolatról szólt, melynek szép példái évek óta a környéken végzett táblacserék. Szombathely, Szent Márton, cserkészek, fiatalok a környéken élők számára válnak a hazaszeretet ápolásának olyan példájává, mely számukra is követendő. A beszédek után Dinko Bizjak és Nagy Gábor atyák megáldották az információs táblát és a temetőben nyugvókért mondtak imát. Megemlékezés után Szent Márton kiflivel és „hazai” vörösborral kínálták az emlékezőket.

Szent Márton ereklyéje„Élő történelemórával” folytatódott a délután. A celjei kilátóból végignézve a tájat, mindenki számára világos lesz a környék stratégiai jelentősége. Tavalyi év nemcsak Magyarországon, de a világ számos területén Szent Mártonra irányította a figyelmet születése 1700. évfordulóján!

A 2017-es év Szent László Év. Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. Az emlékév alkalmat adhat, hogy a térség államai a történelmi hagyományokra alapozva hatékony együttműködést alakítsanak ki. Ennek piciny, mégis jelentős formája, hogy együtt emlékezünk a Nagy Háború centenáriumán. Az információs tábla állításában szakmai segítséget nyújtott a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány munkatársai. Az esemény létrejöttében segítséget nyújtott Szombathely Megyei Jogú Város.

A jövő évben is tervek között szerepel az immár hagyományossá váló információs táblák cseréje, azonban célja a lovagrendnek, hogy az egykori Vas vármegye ezredeinek emlékét ápolja a Nagy Háború szlovén és olasz színterein, valamint Ukrajnában is.

Szöveg: Fülöp András-Fotó: Rónai András