Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent László zarándoklat Őriszigetre

Szent László zarándoklatA Szent László emlékév alkalmából 2017. június 2-án, pénteken a Szentpéterfai Plébánia és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja közös zarándoklatot szervezett az ausztriai Őrisziget Szent László templomához, ahol együtt énekeltek vesperást a lovagkirály tiszteletére. A zarándoklat énekes szolgálatát a várpalotai Pueri Castelli Gyermekkórus és szombathelyi énekesek végezték. 

Szent László zarándoklatŐrisziget (Siget in der Wart) Árpád-kori eredetű, egykori magyar határőr település, amely a Szék patak partján fekszik és napjainkban is a burgenlandi magyarság egyik meghatározó települése és közössége. Magyar lakosai evangélikus vallásúak, a katolikus hívek az Alsóőri Plébániához (Unterwart) tartoznak. Evangélikus temploma a 18. század végén épült.

A település különleges kincse és látványossága a Szent László katolikus templom, amely az egyik legnyugatibb Szent László templom a magyar nyelvterületen. A templom abba a nyugati országhatárt védő középkori, lelki védvonalba illeszkedik, amelynek nyomvonalát katonaszentek templomai jelölik végig a Nyugat-Dunántúlon. A feltehetően középkori eredetű templomot a mai napig rejtélyek övezik, a legtöbb fejtörést különleges figurális díszítései jelentik a szakemberek számára.

Szent László zarándoklatA zarándoklat programja egyházzenei koncerttel indult az evangélikus templomban. A megjelenteket Mesmer Ottó őriszigeti evangélikus lelkész és Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános köszöntötték. A koncertet megtisztelte jelenlétével Gáspár Adalbert alsóőri plébános, bencés szerzetes is. A várpalotai Pueri Castelli gyermekkórus Horváthné Dr. Csomó Orsolya és Kutenicsné Izer Viktória karnagyok vezetésével a reformáció korának kórusművei mellett a középkori többszólamúság műveiből énekelt tételeket, és elhangzott a libanoni keresztények feltámadási éneke is arab és görög nyelven. Szólót énekelt Horváth Cecília, Horváth Johanna, Kincses Mária és Szűcs Boglárka. A koncert után Inzsöl Richárd szentpéterfa-vaskeresztesi káplán, a zarándoklat főszervezője mondott köszönetet.

A koncert után körmenetben vonult át a 150 résztvevő az evangélikus templomból a Szent László templomba. Régi hagyomány szerint a templomot háromszor megkerülték a bevonulás előtt. A körmenet során a zarándokok Szent László tiszteletéről szóló népénekeket énekeltek, amelyek Medgyesy S. Norbert gyűjtéséből származnak. A várpalotai és szombathelyi énekesekből álló alkalmi szkóla tagjai a templom szentélyében foglaltak helyet. A Szent László-vesperás celebránsa Várhelyi Tamás volt, amelynek gregorián énektételeit a középkori esztergomi rítus hagyományából merítették a szervezők. A kiadványt Molnár Zoltán és Rétfalvi Balázs szerkesztették. A zsolozsmába kis gyakorlás után mindenki aktívan bekapcsolódott és a gregorián tételeket gyönyörű énekkel, együtt zengte a közösség. A vesperás után hálaadásként Te Deumot énekelt a szkóla a Peer-kódexben található dallam és szöveg szerint. Az ünnepi liturgiát szerény vendéglátás zárta a templom melletti téren.

Szent László népvesperás – letölthető pdf-ben 

Népénekek Őriszigetre – letölthető pdf-ben 

Szöveg: Rétfalvi Balázs-Fotó: Fixl Renáta, Kürti Ákos