Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Alapkőletétel a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskolában

alapkőletételBővítik a sárvári katolikus iskolát. Tornacsarnok és szaktantermek épülnek. Június 8-án tették le az alapkövet. 

Alapkőletétel SárváronSárváron 110 évvel ezelőtt kezdte meg működését a katolikus iskola. Az 1948. évi államosítást követően 1996. szeptember 1-étől újra a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában, a katolikus szellemiség jegyében zajlik az oktató-nevelő munka. Mára eljutott az iskola oda, hogy kinőtték a rendelkezésre álló épületeket, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Ördög Tibor, az iskola igazgatója. Nincs elegendő csoportszoba, ami gátja pl. a nyelvi órák csoportbontásban történő megtartásának. Ráadásul nincs megfelelő tornaterem sem. 

A Magyar Kormány több mint 1 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést.

Alapkőletétel SárváronÉs mi épül? Az épületben helyet kap egy közel 1000 m2-es tornacsarnok, 4 szaktanterem – itt tartják majd a természettudományi, technika, számítástechnika, idegen nyelv, művészeti, valamint ének-és rajz órákat-, 3 új tanterem, szertárak. Itt kap majd helyet a kápolna és az étterem is. Az iskola melletti területeket is sikerült az egyházmegyének megszereznie, ahol sportpályát és játszóteret alakítanak ki, mondta az avatóünnepségen Varga Dezső, a Martinus Projektiroda Kft. ügyvezetője. 

Császár István, egyházmegyei kormányzó, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Kondora István, polgármester, Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője és Ördög Tibor, az iskola igazgatója helyezték el az időkapszulát. 

Alapkőletétel Sárváron2010 óta megkétszereződött az egyházi iskolákban járó gyerekek száma, 110 ezerről közel 220 ezerre, mondta a martinus.hu Soltész Miklós. Az államtitkár kiemelte: hatalmas feladatot vállalnak át az egyházak, így a katolikus egyház is. Nem csak a gyermekek tanításában vesznek részt, hanem a keresztény életre és a hazaszeretetre nevelésben is. Társadalom és nemzetformáló, kereszténység megőrző szerepe van az iskoláknak, benne a pedagógusoknak, diákoknak és persze a fenntartóknak. Ezért fontos, hogy a kormány az egyházi iskolákat is támogassa. 

 A tervek szerint ez év őszén kezdődhet meg a munka és várhatóan 2018. május 31-ére be is fejeződik: állni fog az új épület. Ezután kezdődhet meg a műemléki épület átalakítása, felújítása. A két épület majd csatlakozik egymáshoz a földszinten és az emeleten is.