Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Quirinus és Martinus - nemzetközi konferencia Szombathelyen

Szent Kvirin konferenciaNemzetközi konferenciát rendeztek Szombathelyen június 9-én Szent Kvirin kultuszáról. Mivel a vasi megyeszékhelyről volt szó, természetesen Szent Márton is szóba került. 

Szent Kvirin konferenciaAz előadók sorát dr. Tóth Endre régész, az ókeresztény korszak jeles kutatója nyitotta. Előadásában kiemelte: a Római Birodalom örökösei vagyunk. Európai kultúránk a 4. századi keresztény-római birodalmon alapszik. Fontos, hogy ezt a hagyományt megőrizzük. Kitért rá: nem csak Szent Kvirin és Szent Márton a város híres szentje, hanem Szent Leoniánus és Brágai Szent Márton. Ők is köthetők a városhoz. Előadásában kitért a korai keresztény egyház helyzetére, az üldöztetésekre, ezek okára. Elemezte Szent Kvirin vértanúaktáját, bemutatta a helyszíneket. Kitért rá: még sok feladat vár a régészekre, hogy az aktában fellehető helyszíneket pontosan azonosítsák.

Szent Kvirin konferenciaRosana Škrgulja, horvát történész Sisciát, Szent Kvirin püspöki szolgálatának városát mutatta be és az ókeresztény emlékeket. Kiemelte: sajnos a régészek dolgát megnehezíti, hogy a mai város, az ókori elődjére épült – akárcsak Szombathely. Így feltárásokat végezni, ami segítene a település és Szent Kvirin korát jobban megismerni, szinte lehetetlen. Így a szent püspökről sem rendelkeznek sok információval. 

 Orbán Róbert európai Szent Kvirin emlékeket mutatott be. Kiemelte: olasz partnerekkel közösen egy szombathelyi központú Sisciai Szent Kvirin Archívum létrehozásának az ötlete is felmerült. Hasonlóra már van példa Európában. 

Taschner Tamás soproni Szent Kvirin hagyományokról, emlékekről tartott előadást. Szent Kvirint a városból szállították Savariába. A városban két helyszín van ami a szenthez köthető: egy pihenőkereszt, és a Szent György-templom egyik alkotása.

Szávai Tamás Szent Márton kutató előadásában kiemelte: sokan nem tudják, hogy Szent Márton Magyarország védőszentje is. Jó lenne ezt tudatosítani és a szentet ilyen módon is megbecsülni. 

Az előadások és Szent Kvirinről rövid filmek hamarosan láthatók egyházmegyénk honlapján. A szombathelyi szalézi közösség június 11-én, vasárnap tartja Szent Kvirin búcsúját. 10 órakor szentmise, 15 órakor pedig megemlékezés az Óperint utcai hídnál. Részletek az eseménynaptárban.