Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a külsőleg felújított tormaföldei templomot


Templommegáldás TormaföldénJúnius 10-én, Császár István egyházmegyei kormányzó megáldotta a külsőleg felújított tormaföldei templomot. A település I. világháborús hőseinek emlékoszlopokat állítottak. 


Templommegáldás TormaföldénA szlovén-magyar határ közelében található Tormafölde. A kis zalai falu varázslatos környezetben helyezkedik el és a helyiek is mindent megtesznek, hogy településükről jó véleményt mondjanak az erre járók. Gondot fordítanak értékeikre, így pl. a templomra, amelyet Keresztelő Szent János vértanúsága tiszteletére  szenteltek. Két oltárkép is készült, különböző stílusban. A településen korábban, a török idők előtt pálosok is éltek. Tulajdonukban volt egy Fekete Madonna-szobor, amelyet a török elől menekülve Szécsiszigetre menekítettek. Az ünnepre, ez a szobor is visszatért a faluba.

A templom viszonylag új, 1994-ben épült, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Végi Csaba plébános. Azóta nagyobb felújításra nem volt lehetőség, de mostanra már megérett az idő a munkákra. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Szombathelyi Egyházmegye, az önkormányzat és a hívek anyagi támogatásának köszönhetően került sor a munkálatokra, ezt már Hajdu László polgármester mondta a martinus.hu-nak adott interjújában. Az épület teljes tetőszerkezete megújult, új héjalás és ácsszerkezet készült, a teljes külső homlokzat új vakolást kapott, a régi külső nyílászárókat is újakra cserélték, illetve új bádogos rendszert is kapott az imaház. A templom körül tereprendezést is végeztek: a főbejárathoz új térkövezett utat készítettek, mellette új növényeket ültettek. Az út mellett egészen a templom bejáratáig fából készült kis emlékoszlopokat állítottak a község I. világháború hősi halottainak tiszteletére.

Templommegáldás TormaföldénCsászár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg a felújított templomot, valamint az emlékoszlopokat. Az ünnepi szentmisén mondott prédikációjában kitért rá: a templom Isten háza, ahol egyre jobban tudunk hozzá fohászkodni, és megértjük az Ő hozzánk küldött üzenetét. Legyen a templom a reménység jele, széles kapu az örök boldogság felé.

A szentmise végén a jelenlévők a faluban lévő haranglábhoz vonultak át. Ezt szintén felújították az elmúlt hónapokban, az aljában imahelyet alakítottak ki. Ezt is megáldotta Császár István egyházmegyei kormányzó.