Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kemenesalja - Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhely

Megemlékezés KissitkénImmár harmadik éve került sor a Nagy Háború centenáriumán Sitke határában található, 2015-ben létrehozott Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen megemlékezésre.

Megemlékezés Kissitkén - Szent Márton ereklyeA Kurczon-forrás felett található "Kalapos kútnál" 2017. június 18-án /vasárnap/ 16.00 órakor szép számú hívő előtt mutatott be szentmisét Rácz István százados, tábori lelkész.
Szentbeszédében István atya az Isten iránti hitről szólt. Hit, mely val
lási különbségek ellenére is segített a hadifoglyoknak túlélni a szenvedéseket, valamint Szent Mártont, mint példát említette, aki felebaráti szeretetével osztotta meg köpenyét a koldussal.
Mint mondotta: Felebaráti szeretetre épp úgy szüksége van a mai kor emberének, mint szüksége volt a katonának is - bajtársként, fogolyként egyaránt.
Szentmisén jelen volt Szent Márton ereklyéje, aki a katonák védőszentje is.

Megemlékezés SitkénSitkei Művelődési Házban 17.00 órakor a Fogolyénekből vett idézettel: "Segítsd Őket Haza!"- címmel nyílt kiállítás az első világháború relikviáiból, Osffyasszonyfai hadifogolytábor életét bemutató fényképekből. 
Kiállítás részét képezte a Kissitkei Fogolytáborban szolgálatot teljesítő Zombory- Moldován Béla festőművész /főhadnagy/ által a táborban készített grafikáinak másolatai is.
Fülöp András az esemény egyik szervezője köszöntőjében az immár hagyománnyá váló megemlékezés fontosságáról beszélt.
Kiállítást Ferge Lászó őrnagy nyitotta meg, aki elmondta: Nemrég nagyapáinknak, dédapáinknak a háború borzalmai, a hadifogolytáborok még élő emlékek voltak. Nekünk, a mai kor emberének már csak történelem. 
Megemlékezés SitkénHangsúlyozta: "Azért kell emlékeznünk, hogy okuljunk a múltból, keressük a békét, hogy gyermekeinek ne kelljen átélni elődeik szenvedéseit."
Szózat eléneklése után lehetőség nyílt a kiállítási tárgyakat, akár kézbe véve is megtekinteni, valamint a gyűjtőkkel beszélgetni.

Szöveg: Fülöp András-Fotó: Deák Szonja, Rónai András