Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

50 év szolgálat

Rátkai László atya aranymiséjeTöbb száz hívő ünnepelte közösen Úrnapját Jákon. Az ünneplésbe a plébániához tartozó fíliák is bekapcsolódtak, mivel idén egybe esett az Eucharisztia ünnepe Dr. Rátkai László esperes-plébános pappá szentelésének 50. évfordulójával.

 

Rátkai László atya aranymiséje

Fél 9-kor már gombostűt sem lehetett leejteni a Szent György Apátsági templomban, minden szeglete megtelt hívekkel. Akik a falakon kívül rekedtek, a templom udvaráról követhették az eseményeket. A szertartás előtt az Egyházközségi Tanácsadói Testületek alelnökei átadták a sekrestyében a jubileumi alkalomra készíttetett arany miseruhát, melyet középen a Szent Család díszít.


A szentmise elején verssel és szolgálatának két kiemelkedő motívumával, az újmisés („Úgy tekintsenek minket az emberek, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak gondnokait”1Kor4,1) és aranymisés jelmondatával („Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába”Mt 9,38) átszőtt gondolatokkal köszöntötték a tisztelendőt. Ezt követően került átadásra a hívek ajándéka: Ferenc pápa áldása, valamint a plébános atya szolgálati helyeiről érkezett imafelajánlásokat, üzeneteket tartalmazó emlékkönyv. A liturgia végén Császár István egyházmegyei kormányzó levelét olvasták fel, amit az ünnepi körmenet, valamint a közös hálaadó Te Deum követett.

A szentmisét követően a Közösségi Ház udvarán rendezett szeretetlakomára várták az ünneplő sokaságot, ahol a hívek gyűrűjében fogadta Rátkai atya a jókívánságokat és a polgármesterek közös ajándékát.

Szöveg: Tarsoly Alfonz – Képek: Zámbó Kornél