Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

"Kárpátoknak hegyaljába gyere ki…” Úti beszámoló Ukrajnából - második rész Szent Márton ereklye a Kárpátokon túl.

Úti beszámoló UkrajnábólA Visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa 2017. június 24-én /szombaton/ eljuttatta a Celldömölkön /Vas megye/ őrzött Szent Márton ereklyét Ukrajna lengyel határhoz közeli területére. Kelet- Galíciában, mely egykor túlnyomó többségében lengyel ajkú volt, mára már csak kisebbségben élnek lengyelek az 1945 utáni lakosságcsere miatt. 

Úti beszámoló Ukrajnából2016. decemberében a legkeletibb Szent Márton tiszteletére szentelt templomokat felkeresve Ukrajnában, fogalmazódott meg a helyi plébánosokban az az igény, hogy szeretnék, ha Márton ereklyéje eljutna hozzájuk szülőföldjéről.

Szombaton reggel 8 órakor a Lembergtől dél-keletre található Semenivka /lengyelül Siemianówka/ Szent Márton-templománál hívek sokasága várta templomzászlókkal felsorakozva az ereklyét. Harangzúgás közepette Bazilius Pavelko atya vezetésével vonultak be a hívek a templomba, ahol a lengyel nyelven mondta a plébános a szentmisét.
Szentmise után a hívek leróhatták tiszteletüket Szent Márton ereklyéje előtt.
A templomot 1990 után újították fel, tették újra Isten hajlékává, mivel a szovjet időkben a kolhoz raktárnak használta, s a liturgikus teret teljesen széthordták.
Úti beszámoló UkrajnábólKövetkező helyszín a lengyel határ közelében található Skelivka volt. Az egykori Felstynben, ahol Svejk a derék katona is megfordult, mára már csak nagyon kevés lengyel él.
Ahogy Ivan atyától megtudtuk, a Szent Márton tiszteletére szentelt templomot, azért a görögkatolikus egyház vette át 1990 után, mivel a romossá vált, szintén kolhoz raktárnak használt épületet az összesen 6 lelket számláló lengyel közösség nem lett volna képes felújítani.
A szombat délben kezdődő görögkatolikus szentmise előtt a hívek Ivan Komornicki atya vezetésével a templom előtt fogadták az ereklyét. Mint, ahogy az atya az ereklyét felemelve mondotta: Szent Márton, mint a katonák védőszentje, talán elhozza a békét!
A zsúfolásig megtelt templomban a szentmise után Fülöp András a Lovagrend nevében egy Szent Mártont ábrázoló ikont ajándékozott a templomnak. Az ikon Deák Szonja alkotása.
Szent Márton ereklyéje elé sokszor a hozzátartozók katonaképével együtt járultak az emberek. Megható és megrendítő volt látni, hogy milyen áhítattal vannak az emberek Márton iránt.
Úti beszámoló UkrajnábólA szentmise utáni kötetlen beszélgetésen Iván atya elmondta, hogy Szent Mártonról eddig nem sok ismerete volt, de az ereklye jelenléte nemcsak felejthetetlen élmény a közösségnek, de bizonyosan a katonaszent tiszteletét fogja tovább erősíteni. S ezen eseményről még sokáig beszélnek majd a hívek.
Ukrajna, s benne Kelet-Galícia is sok nehézséggel küzd. Érezhető a bizonytalanság, az emberekkel beszélgetve kihallik szavaikból a csüggedés, a félelem. A gazdaságilag nehéz helyzetben lévő Ukrajna ráadásul még egy polgárháborút is el kell, hogy viseljen.
Talán a mindennapok zűrzavara, a létbizonytalanság az, ami miatt az emberek a Jóisten felé fordulnak, keresik a biztos pontot életükben. Amerre jártunk mindenhol azt tapasztaltuk, hogy szentmisék alatt a templomok tele vannak hívekkel, s nemcsak idősekkel, de fiatalokkal is.

Szöveg: Fülöp András-Fotó: Deák Szonja, Rónai András