Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Találkozzunk az élő Krisztussal, ahogy Mária Magdolna - Búcsúi ünnep Zalaegerszegen


Búcsúi ünnep ZalaegerszegenJúlius 23-án ünnepelte búcsúnapját a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna Plébánia közössége. Dr. Székely János megyéspüspök mondott szentbeszédet a templomot zsúfolásig megtöltő híveknek.


Búcsúi ünnep ZalaegerszegenMária Magdolna tisztelete régi időkre nyúlik vissza Zalaegerszegen. A település első plébániatemplomának névadója is ő volt. Ezt valamikor a XIII. sz. első felében építették. A kis román kori épületet a XIV.-XV. században gótikus stílusban építették át. Ma is látható templomot a barokk korban emelték. Az épület alapkövét 1747-ben tették le, felszentelésére 1803-ban került sor. A templom a város egyik legnagyobb ékessége.

Az idei évben Székely János megyéspüspök is részt vett a búcsúi szentmisén. Nagy taps köszöntötte az egyházmegye néhány hete beiktatott főpásztorát a zalai megyeszékhelyen. A búcsúi szentmise kezdetén Stróber László apát-plébános vezetésével imádkoztak a hívek az egyházmegye vezetőjéért. Majd a Tanácsadó Testület nevében Fercsák Tamás köszöntötte a főpásztort.

Búcsúi ünnep ZalaegerszegenSzentbeszédében Székely János felidézte az evangéliumból Mária Magdolna történetét, akit hét gonosz lélektől szabadította meg Jézus. A bűn eluralta életét, de amikor találkozott Krisztussal, megváltozott az élete. Jézus tekintetében nem lenézés volt, hanem Isten megtisztító és felemelő pillantása. Szíve megtelt hálával, bűnei bocsánatot nyertek. Ott állt a kereszt alatt és ő az első hírvivője a feltámadásnak. A mi életünkben is lehet ilyen változás. Aki találkozik az élő Krisztussal annak szívét betölti az Isten fénye és békéje, az az ember átalakul, újjászületik, mondta Székely János.

Búcsúi ünnep ZalaegerszegenA mai ünnep arra irányítja figyelmünket, hogy engedjük be az életünkbe Krisztus fényét, az ő tekintetét. Találkozzunk vele Mint Mária Magdolna. Engedjük, hogy ez a fény alakítson minket, betöltse életünket. Mert a mai világnak erre lenne szüksége. Hatalmas lelki válságban van a világ, mert az emberek elfordultak az életető forrástól. Csak Isten tudja az emberi szívet teljesen betölteni. Az élő Krisztussal kellene a világnak találkoznia, hogy a szívünk megteljen és túlcsorduljon, ahogy Mária Magdolna esetében is történt.

Dr. Székely János szentbeszédét teljes terjedelmében hamarosan megtekinthetik egyházmegyénk honlapján!

A szentmise végén Stróber László apát-plébános mondott köszöntőt, majd a Cursillo csoport tagjai énekelték a lelkiségi mozgalom jól ismert dalát: De colores!