Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Újra 1Úton zarándoklat - Idén a gyermekre várókért imádkoznak az útonlévők

1Úton zarándoknapJúlius 28-án Celldömölkön tartottak konferenciát polgármestereknek, önkénteseknek a Mária Út térségbeli továbbépítésének lehetőségéről. Szó esett arról is: 2017. augusztus 26-án, immár 4. alkalommal indulnak 1Útra a zarándokok a Kárpát-medencében. Idén a gyermekre várókért imádkoznak a Mária út szakaszain haladó zarándokok. 

1Úton zarándoknapA Szombathelyi Egyházmegye abban a szerencsés helyzetben van, hogy két nagy zarándokútvonal is átvezet a területén. Az egyik a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal. A másik a Mária Út. Utóbbi olyan Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. De folyamatosan bővül a hálózat. Ezt a munkát a Mária Út Közhasznú Egyesület is támogatja. Július 28-án Celldömölkön tartottak konferenciát polgármestereknek, önkénteseknek. Szabó Tamás, az egyesület elnöke adott tájékoztatást az egyesületről, az út kijelölésének módjáról, a szervezésről, a zarándokutak előkészítéséről. Később a jelenlévők az út térségbeli további kiépítésének lehetőségeit vitatták meg. A megjelenteknek Székely János szombathelyi megyéspüspök tartott előadást a zarándoklás hatásairól, szerepéről az emberi életben és arról, milyen módon tudják az emberek lélekben mélyen átélni a zarándoklást.

Mint a martinus.hu-nak adott interjújában Szabó Tamás elmondta: nagy lehetőséget lát a zarándoklásban és a hozzákapcsolódó turisztikai fejlesztésekben. Egyre nagyobb az igény a kegyhelyek felkeresésére, akár gyalogosan, akár biciklivel vagy futva. De fontos, hogy a települések is megfelelő módon fogadják az érkezőket. 

1Úton zarándoknapCelldömölkön pl. javában zajlik a volt bencés kolostor felújítása, ahol többek között zarándokszállást is kialakítanak, mondta Fehér László, a város polgármestere. Hozzátette: az elmúlt években meg ötszöröződött a városban eltöltött vendégéjszakák száma, amiben nagy szerepe van annak, hogy a város híres búcsújáróhely és itt vezet keresztül a Mária Út is. 

Egész életünk egy zarándokút, amelynek fő célja, hogy megtanuljunk szeretni, az életünket odaadni. A zarándoklás pedig ebben a tisztánlátásban segíti az embert, mondta Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki az idei évben az 1Úton zarándoknap imádságát írta. A Mária Út híd akar lenni: összeköti a szétszakadt nemzetet, és összeköti a kárpát-medencei népeket is, mondta a főpásztor.

Az 1Úton zarándoknapot idén augusztus 26-án rendezik meg. A programok megtekinthetők a Mária Út honlapján. 

 

Székely János- Ima a gyermekrevárókért

 

 

Mennyei Atyánk, akit a Biblia így nevez: Élet Barátja!
A gyermeket várókért könyörgünk hozzád: 
fiatal házaspárokért, akiknek nagy vágya, hozzád kiáltó kérése a gyermek,
gyermekekért, akik hatalmas örömmel fogadnának egy testvért,
nagyszülőkért, akiknek az unokák bearanyoznák az életüket,
szülőkért, akik egy gyermek örökbefogadására készülnek.
Adj gyermekáldást a gyermeket váróknak! 
Add, hogy a gyermekeket nyitott szívvel,
örömmel fogadják mindenütt a világon, 
mint a Te remekműveidet,
mint az egyik legdrágább ajándékot, amit a Te kezedből kaphatunk.
Add, hogy mi is az élet barátai legyünk!
(Add, hogy a gyermekvárás ádventje
a gyermek megérkezésének karácsonyi öröméhez vezessen!)
Add, hogy minden gyermekben felismerjük a Te képmásodat!
Add, hogy biztos kézzel, nagy szeretettel vezessük őket,
a gyermekek pedig növekedjenek bölcsességben, 

élő hitben és a szív jóságában, Amen.