Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

70 éves a Rábel-kápolna


70 éves a Rábel-kápolna2017.augusztus 19-én ünnepi szentmisét tartottak a Rábagyarmathoz közeli Rábel-kápolnánál. 70 éves a fogadalmi építmény.


    70 éves a Rábel-kápolnaRábagyarmat községtől két kilométerre, nyugatra, a Rábel- család birtokán áll egy fogadalmi kápolna, melynek története Rábel Imre nevéhez fűződik. A családfő a II. világháborúban katona volt, és fogadalmat tett, hogyha épségben hazatér és a háza is megmarad, kápolnát emeltet Szűz Mária tiszteletére. Mivel 1945 júniusában hazakerült, a kis építmény két év múlva el is készült. A három méter magas kápolnában gipsz Mária-szobor áll „Ave Mária 1947” felirattal.

A kápolnát 1947. augusztus 25-én, nagy községi ünnepség keretében szentelte fel Geiszlinger Béla prépost. Azóta minden év augusztus 22-e – Egek Királynéja – előtti vagy utáni vasárnap szabadtéri szentmisét tartottak itt, amelyre nemcsak a helybeliek, hanem a szomszéd községek lakói közül is sokan eljöttek. Régebben gyalog és kerékpáron, ma már leginkább autóval érkeznek.

   70 éves a Rábel-kápolna A kápolna felszentelésének 70. évfordulója alkalmából 2017.augusztus 19-én délután fél 2-kor /kivételesen szombati napon/ ünnepi misét tartottak ,melyet dr. Rátkai László, jáki plébános mutatott be,kántorként közreműködött Sebestyénné Németh Eszter. Először a család egyik tagja, Fülöp Imréné Rábel Ibolya köszöntötte a jelenlevőket és ismertette a kápolna rövid történetét. Rátkai László szentbeszédében megemlékezett a fatimai és a guadalupei Szűz Mária-jelenésekről és ezek kapcsán a II.János Pál pápa elleni merényletről, Mindszenty József vértanúságáról és felhívta a figyelmet a keresztény családi élet és a gyermekáldás fontosságára. A mise végén ajándékot nyújtottak át a plébánosnak,aki röviden egykori rábagyarmati élményeit is felelevenítette, hiszen néhány évig káplánként szolgált itt.

A szentmisét követően más programokra került sor: meleg étellel kínálták a jelenlévő zarándokokat,majd a sörsátorban felállított színpadon fellépett egy szentgotthárdi tánccsoport,valamint a magyarlaki asszonykórus. A helyszínen büfé is a vendégek rendelkezésére állt,ahol étel-italt lehetett kapni. Este Herceg Zoltán és Éder Gabee zenészek szórakoztatták a közönséget.

További képek megtekinthetők Rábagyarmat Facebook oldalán. 

Szöveg: Ács László – Fotók:Háklár Tamás