Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagyboldogasszony ünnepe a burgenlandi Rőtfalván


Kőszegiek zarándoklataTöbb évszázados hagyomány, hogy a kőszegiek és a Kőszeg környékiek a szomszédos osztrák falu, Rőtfalva (Rattersdorf) templomának búcsújára elzarándokolnak. Idén, 2017-ben is így történt, annak ellenére, hogy Magyarországon augusztus 15-e munkanap.


Kőszegiek zarándoklataEbéd után 13 órakor a kőszegi Jézus Szíve plébániatemplomtól tizennégy zarándok indult útnak gyalog, virággal díszített kereszttel az élen és egy Mária zarándokzászló alatt. A csapattal tartott Kovács Richárd is, aki épp néhány napja került Kőszegre iskolalelkésznek és káplánnak.

6 km-es utunk a Nemzetközi Mária Út lila jelzésén, a Gyöngyös-patak völgyében árnyas, friss levegőjű erdőben vezetett. Az énekkel tarkított rózsafüzér imádság végére az országhatárhoz értünk, majd egyre közelebb a faluhoz. A falu határától énekléssel vonultunk a kegytemplomhoz, ahol harangzúgással fogadtak minket és az autóval érkező zarándokokat.

Kőszegiek zarándoklataAz 1200 előtt épült kis templomrészben tiszteletünket tettük a Szűzanya oltárnál. A híres Maria lactans (Szoptatós Mária) oltárképet a gót betűs felirat szerint 1644-ben Barbera Malehitzia kőszegi asszony készíttette. A barokk oltárt pedig Anna Branik, szintén magyar asszony készíttette hálából. A szentségház jobb és bal oldalán Nádasdy és magyar királyi címer díszeleg. A huszonöt évvel ezelőtti templomfelújításkor Szent István és Szent László királyaink freskóit restaurálták a bécsi szakemberek.

A 15 órakor kezdődő magyar szentmise főcelebránsa és szónoka is zarándoklatkísérőnk, Richárd atya volt. A helyi káplán atya kedves szavakkal köszöntötte a zarándokokat. A szentmise végén Harangozó Vilmos esperes-plébános megköszönte a szíves vendéglátást.
Hazautunkat is a hagyományos „Andalgó” útvonalon tettük meg, némi létszámváltozással, kiegészülve Takács Imre rokkantkocsis testvérünkkel, bizonyítván, hogy babakocsival is járható a Mária Út e szakasza. Jövőre bátorítjuk, és augusztus 15-én várjuk a fiatal babakocsis családokat is!