Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

1Úton zarándoknap 2017. augusztus 26-án


1Úton zarándoknapIdén is nagy sikerrel rendezték meg az 1Úton Zarándoknapot hazánkban. A Szombathelyi Egyházmegyében is több szakaszt jelöltek ki erre a napra. Dr. Székely János megyéspüspök Celldömölkön mutatott be szentmisét a nap zárásaként. 


1Úton zarándoknapA zarándokok idén a gyermekre várókért imádkoztak az úton, amelyhez dr. Székely János írt fohászt. A Szombathelyi Egyházmegye vezetője maga is csatlakozott a zarándokokhoz és Kemenesszentmártontól kísérte Celldömölkig, a kegytemplomig a híveket. Egyházmegyénk több búcsújáróhelyén is tartottak szentmiséket a nap zárásaként. Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök Celldömölkön mutatta be a legszentebb áldozatot.

Több településről is indultak zarándokok. Nagysimonyiból már harmadik éve vesznek részt a hívek a zarándoknapon. Szakál Szilárd atya áldásával és kíséretében indultak a zarándokok, akik között volt aki a jó társaság, a sok ima miatt indul évről évre útnak és persze voltak akik hálát adni jöttek, pl. az unokákért. 


1Úton zarándoknapSzentbeszédében utalt rá: népünk tragédiája, hogy egyre kevesebb gyermek születik. Felidézte: 1981 óta folyamatosan csökken hazánk lakossága. Ezért is imádkoztunk ma a gyermekáldásért. Tegye termékennyé Isten a családokat, tudjuk építeni az élet kultúráját és találkozzunk azzal az Istennel aki az élet barátja, mondta püspök atya. 

Isten maga a szeretet. Ezt a szeretetet adta tovább az embernek, aki Isten képmása. Életre teremtett minket Isten: szeretetre, életadásra, mondta püspök atya.  Azt akarta Isten, hogy az ember szeretetben bontakozhasson ki, ezért férfinak és nőnek teremtette az embert és azt akarta, hogy a szeretetből élet fakadjon.

1Úton zarándoknapArra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, emelte ki  püspök atya. És megtanuljunk nagylelkűen az életünket odaadni. A zarándoklat fizikai lépései abban segítenek, hogy életünk belső lépéseit helyesen tegyük meg és életünk zarándokútján nagylelkűen, bőkezűen, önfeledten járjunk, mondta püspök atya.

Püspök atya szentbeszéde meghallgatható itt.