Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Családi /Had/erőforrásaink - előadássorozat a Martineumban szeptember 7-én

Martineum Akadémia2017. szeptember 7-én este, 18:00 órakor, folytatódik a Családi (had)erőforrásaink című előadássorozat a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián (9700 Szombathely, Kármelita u. 1.).

Sokan ismerhetjük a szülők dillemáját, ami a gyerekek önállóságra nevelése kapcsán felmerül. Egyfelől jó lenne minden lehetőséget biztosítani, hogy a felnövekvő fiatalok nyugodtan tanulhassanak és az életet kellőképpen megalapozhassák. Ennek tükrében a szülő adjon neki lakást, autót, számítógépet, telefont. Ne kelljen dolgoznia, mert az a tanulástól, önállósodástól és a saját életének az építésétől venné el az időt és energiát. Ezzel egy időben már halljuk is az ellentábort, miszerint a felnövekvő gyermekek teremtsék meg maguknak azt, ami az életükhöz kell, különben soha nem fogják megtanulni, mit jelent az, hogy "munka".

Elérve azt az életciklust, hogy saját gyermekeinket neveljük – vagy erre készülünk –, kihívást jelenthet, hogy a két, hasonlóan logikusnak hangzó álláspont egyike mellett döntsünk és következetesen kitartsunk mellette. A helyzetet tovább rontja, ha ismeretségi körünkben megtapasztaljuk, hogy mindkét nevelési irány tud egyaránt sikeres és sikertelen is lenni. Felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen min múlik, hogy gyermekeink 30 évesen még otthon élnek – esetleg munka nélkül, diákként –, vagy a saját életüket sikeresen és önállóan menedzselik?

A Családi (had)erőforrásaink c. előadássorozat következő előadásában ezen dilemmák hátterére, okozóira és lehetséges megoldásaira keresünk válaszokat.