Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Elhunyt lelkipásztoraikért imádkoztak Felsőszölnökön

Megemlékezés FelsőszölnökönA borus idő és a szemerkélő eső ellenére is több százan vettek részt azon a főpapi, koncelebrációs szentmisén melyen felidézték Felsőszölnök elhunyt papjainak emlékét.

Megemlékezés FelsőszölnökönA magyar- és szlovén nyelvű istentiszteleten megemlékeztek Kühár János esperes halálának harmincadik évfordulójáról; és imádkoztak Isten szolgája Alojzij Kozár boldoggá avatásáért. Imáikba foglalták Kossics József plébános jócselekedeteit.

A megjelent paptestvéreket és híveket Székely János szombathelyi megyéspüspök anyanyelvükön, szlovénül köszöntötte. – A nemzetek olyanok, mint a mezőn nyíló sokféle virág, akik megannyi módon tisztelik és dicsérik Istent. Hálát adunk az itt élő szlovén testvérek hitéért, múltjuk gazdagságáért.

Püspök atya köszöntőjét itt meghallgathatják. 

Megemlékezés FelsőszölnökönFőtisztelendő Kühár János több mint fél évszázadig volt a település lelkipásztora, törekedett arra, hogy a településen anyanyelvű miséket lehessen bemutatni. Misézés közben szólította magához a Mennyei Atya.

Megemlékezés FelsőszölnökönKossics József plébános sokat fáradozott a község fejlődéséért: az ő papsága alatt újult meg a templom orgonája, de figyelemreméltó szépirodalmi munkássága is.

Isten szolgája Alojzij Kozar 1910. november 11-én a szlovéniai Martinjén született, Felsőszölnökön keresztelték. Pappá szentelését követően hosszú kálváriát járt a hívekkel együtt, míg felépült Odrancin község temploma.

A szentmisén közreműködött a felsőszölnöki Szent Cecília templomi énekkar, és a szlovéniai Snavnici Sv.Jurij vegyeskar. 

Megemlékezés FelsőszölnökönA szentmise befejező részében Peter Stumpf muraszombati püspök szentelte fel Isten szolgája Alojzij Kozar keresztelési-emléktábláját.

A szentmise után a jelenlévők Kossics József és Kühár János sírjához sétáltak, a község temetőjében fáklyák fényénél fejeződött be az ünnepi megemlékezés.

Szöveg és fotó: Horváth R. László