Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagy Háború – információs tábla – Ostffyasszonyfai Hadifogolytábor – Kemenesalja

Ostffyasszonyfai megemlékezés2017. szeptember 09-én, szombaton szép számú résztvevő gyűlt össze az ostffyasszonyfai hadifogoly- temetőnél az új információs tábla átadására.

Ostffyasszonyfai megemlékezésFülöp András rendező a lovagrend részéről bevezetőjében  megfogalmazta:

Néhány hónappal ezelőtt, mikor a Visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa elkezdte az arany vitézségi éremmel kitüntetettek egykori lakóhelyein az emléktáblákat átadni, felvetődött az ötlet, hogy az ostffyasszonyfai hadifogoly- temetőnél lévő információs táblát is fel kellene újítani, hiszen a Nagy Háború centenáriuma megfelelő alkalom erre.

Az összefogást, ami a lovagrend és a temetőt gondozó egyesület munkáját kísérte, Sík Sándortól vett idézet példázza leginkább:

„Hiszek! 
A kevesek egymásba tett kezében, 
A testvérszóban, a bajtársmarokban, 
Az érben, mely patak lesz és folyó, 
S halott tengerbe életet zuhant.”

Ostffyasszonyfai megemlékezésA tábla magyar és angol nyelven mutatja be a 100 évvel ezelőtt itt állt hadifogolytábor történetét s a temetőt mely, több mint porladó kövek összessége, hiszen évtizedek óta megemlékezések, időről- időre végzett felújítási, karbantartási munkák bizonyítják, hogy a temető az összefogásnak köszönhetően a mai napig méltó kegyeleti hely.

Bevezető gondolatok után vitéz lovag Szalama Józsefet, az Ostffyasszonyfai Hadifogolytemető és Hadisírgondozó Kiemelten Közhasznú Egyesület elnöke, mondta el emlékező beszédét.

Ostffyasszonyfai megemlékezésGyóni Géza: Egy Arcképre című verse után Balassi István gércei plébános megáldotta az információs táblát, s mondott imát a temetőben nyugvókért.

Megemlékezés végén a Szózatot eléneklése után felcsendült a Takarodó.

A műsorban közreműködtek az Ikervári Gyermekotthon lakói, illetve trombitán játszott Sághegyi Erik. Az információs tábla Deák Szonja munkája.

Folytatásként vitéz lovag Szlama József és dr. Andor Ferenc mutatta be a megjelenteknek a hadifogoly - temetőt.

Szöveg: Fülöp András-Fotó: Deák Szonja