Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A rábatöttösi Szent Cecília-templom felújítás utáni megáldása

A rábatöttösi templom megáldásaSzeptember 24-én áldotta meg a külső felújítás befejezését követően a rábatöttösi Szent Cecília-templomot dr. Székely János megyéspüspök.

A rábatöttösi templom megáldásaA templom építését a 13. század első felében kezdték meg az itt élők. A későromán stílusú templom hamarosan kicsinek bizonyult, így a század második felében megnagyobbították a hajót és ekkor épült a torony is. Gótikus vonásokat is őriz magán a templom, pl. a torony felső ablakaiban. A 18. században - több szakaszban - barokk stílusban átépítették. 1771-72-ben id. Dorfmesiter István három oltárképet és több mennyezeti képet festett. A főoltárképen zent Cecília látható, a mennyezeten pedig életéből vett jelenetek.

A rábatöttösi templom megáldásaA felújítás már régóta esedékes volt: gondok voltak a tetővel, vizesedtek a falak, és az idő vasfoga az épület külső állapotában is maradandó nyomokat hagyott. De időbe telt mire a szükséges anyagi forrásokat előteremtette az egyházközség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szombathelyi Egyházmegye, a környékbeli falvak önkormányzatai és hívei, valamint V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő támogatásával, összesen mintegy 15 millió forint gyűlt össze. Ebből az összegből sor került pl. a vörösfenyőből készült zsindelyfedés konzerválására, a külső vakolat helyreállítására, színezésre, belső festésre, elektromos hálózat korszerűsítésére, és a templomot körülvevő terület rendezésére is, mondta Annár István rábatöttös polgármestere köszöntőjében.

A rábatöttösi templom megáldásaA templom nem csak fa, fém, forgács, hanem erős vár, ősi jelkép és szilárd lesz mint a hitünk. A templom nem megszólíthatatlan. Helyettünk és értünk is az égbe kiállt,mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt államtitkár, ,a körzet országgyűlési képviselője.

Istennek nem a mi munkánk kell, hiszen mit tud adni az ember az Istennek?, tette fel a kérdést szentbeszédében dr. Székely János. A Szombathelyi Egyházmegye püspöke kiemelte: Isten nekünk akarta adni magát: ez az én testem, éljetek belőle, mondta. Az emberi szívet egészen csak az Isten tudja egészen betölteni. Egész életünkben őrá várunk, hozzá indulunk. Ő alkotott minket és hozzá térünk haza. És aki ezt a titkot megsejti annak az élete templommá lesz. Benne az élő isten jelenléte, szeretete lesz megtapasztalható.

A rábatöttösi templom megáldásaDr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde Facebook oldalán a Jegyzetek menüpontban is meghallgatható illetve meghallgatható itt. 

A szentmise bégén püspök atya megáldotta a templom belső kifestet részét és Lesenyei Márta képzőművész templomnak készült stációs tábláit.