Szombathelyi Egyházmegye

Fatimai áhítat Bucsuban


Fatimai est BucsubanA toronyi plébánia 2016. október 13-án Bucsuban tartotta fatimai engesztelő imaestjét.

Kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés Szombathelyen az Eölbey-házban - Magyar Katolikus Kultúra Hetei program


meghivo-szent-marton-orokoseiMindenkit szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár október 18-án, 17 órakor kezdődő programjára, amelynek címe: Szent Márton örökösei. A katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében.  A kiállítást Császár István egyházmegyei kormányzó nyitja meg. A megnyitót kerekasztal beszélgetés követi szerzetesek részvételével. A meghívó pdf-ben letölthető itt! 

Programok fiataloknak a Martineumban


Programok fiataloknak a MartineumbanA fiatal – 17-35 év – közötti korosztályt célozzák meg a Martineum új programjai. A Lélektúrák Ausztriában plakátja letölthető itt, míg a Kreatív Műhely elnevezésű foglalkozás plakátja itt érhető el pdf formátumban. 

Katolikus iskolák pedagógusainak tanulmányi kirándulása Pannonhalmán

tanulmányi kirándulás2016. október 1-én tanulmányi kiránduláson vettek részt a Martineum Felnőttképző Akadémia által szervezett pedagógus továbbképzés hallgatói, 26 pedagógus a Szombathelyi Egyházmegye oktatási intézményeiből.

Pedagógus továbbképzés Szombathelyen - 2. alkalom

Pedagógus továbbképzésSzeptember 23-án folytatódott a pedagógus továbbképzés Szombathelyen. 

Szakkollégiumok találkozója Sopronban

Szakkollégiumok találkozója Sopronban2016. október 7-én és 8-án  a soproni Szent Pál Katolikus Kollégium adott otthont az immár hagyománnyá váló „koli talinak”.  A házigazdákon kívül jelen voltak a győri Szent László Katolikus Kollégium valamint a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium lakói is. 

Beszámoló az Egyetemi Lelkészség: A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel rendezett nyitott előadásáról

Egyetemi Lelkészség előadásaA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség hatodik éve rendezi meg a nyitott előadássorozatait a Savaria Egyetemi Központban. Az október 10-én egy nagyon aktuális és a jövőért aggódó embert megszólító témával indult el az őszi sorozat A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel.

Kórházi "keresztelő" és kápolnamegáldás Zalaegerszegen

zala-megyei-korhaz-nevado-okt6-forras-zaol.hu2015 nyarán vette föl a Zalai Megyei Kórház Szent Rafael nevét, ám akkor nem tartottak ünnepélyes névadót. Erre idén, a három főangyal (Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael) ünnepe után egy héttel, október 6-án került sor.

Emlékezés az aradi vértanúkra

aradi megemlékezésOktóber 7-én emlékeztek meg a Szent Imre Általános Iskolában a 13 aradi vértanúról és gróf Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről.

Cigány családtalálkozót szervezett a Szombathelyi Karitász

c5f5d6acA Szombathelyi Egyházmegyei Katolikus Karitász 25. jubileumi évfordulója és a Szent Márton-emlékév alkalmából cigány családtalálkozót szervezett a Szombathely-Szőllősi Jézus Szíve templomban, melyre az országszerte cigánypasztorációval foglalkozó atyákat is szeretettel várta. A Vaskarika.hu beszámolója megtekinthető itt!  

A 7. francia csoport Vámoscsaládon


14612415-1716385388685067-3103159841754521200-oOktóber 1-én éppen hogy csak megtekintette a 87 fős szentpéterfai zarándokcsoport a vámoscsaládi templomot és indult a plébániára, amikor megérkezett a franciaországi Albi Egyházmegye 47 fős zarándokcsoportja. 

Toronyi plébánia zarándoklata a melki apátságba


Toronyi plébánia zarándoklataOktóber 8-án zarándoklatra indultak a toronyi, bucsui, dozmati és séi hívek az ausztriai Melkre dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével.

Elhunyt Tibola Imre atya

Tibola Imre„A keresztnél véled állni, gyászban véled eggyé válni, erre hív a szeretet!„ Stabat Mater Himnuszból.


A Szombathelyi Egyházmegye az örök életbe vetett hittel tudatja, hogy a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja Tibola Imre ny. plébános, életének 87., áldozópapi szolgálatának 63. évében, türelemmel viselt súlyos betegsége után, a betegek szentségével megerősítve, 2016. október 10-én az Egyházmegyei Papi Otthonban elhunyt. Paptestvérünk lelki üdvéért 2016. október 14-én, pénteken a Szombathelyi Székesegyházban 10 órakor kezdődő gyászmisén imádkozunk, majd a Székesegyház kriptájában helyezzük végső nyugalomra.

Végrendeletéből: „Koszorúk helyett szentmisék felajánlásával segítsenek a kedves hívek, hogy mielőbb méltó lehessek az örök üdvösség elnyerésére...”

Adj Uram örök nyugodalmat neki! Requiem aeternam dona ei Domine!

 

Megjelent a Martinus októberi száma

14600963-971120369682259-2247901324886107468-nA Martinus havilap októberi számában többek között az 1956-os forradalom szombathelyi eseményeiben érintett papjainkra emlékezünk. Interjút olvashatnak Pavlits István atyával, aki a forradalmat Budapesten élte át. Egyházjog rovatunkban a gyermekek törvényességének kérdésével foglalkozunk, míg Múlt-Idő rovatunk az egyházi anyakönyvezés történetébe enged bepillantást. A havilapból tájékozódhatnak a magyar és a világegyház legfontosabb eseményeiről, valamint böngészhetnek a következő havi egyházmegyei események, programok között. A Brenner János Imaszövetség továbbra is várja az új tagokat: az imaszövetségről és a jelentkezés módjáról szintén a Martinusból szerezhetnek bővebb információt.

Előadás a szombathelyi ferenceseknél

nevtelenMindenkit szeretettel hívnak és várnak a szombathelyi ferencesek dr. Fodor János devecseri plébános előadására október 19-én, a rend kollégiumának közösségi termébe.

Cigány családok egyházmegyei találkozója – körmendi szemmel.


Cigány családok találkozójaOktóber 7-én, pénteken, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász meghívására gyűltek össze az egyházmegye cigány családjai, a szőlősi Jézus Szíve Plébánián Szombathelyen.

„72 óra kompromisszum nélkül” - Körmenden

72 óra kompromisszum nélkül KörmendenAz idei évben is csatlakozott plébániai ifjúságunk a „72 óra kompromisszum nélkül” című keresztény kezdeményezéshez, mely országos szinten október 7-9-ig került megrendezésre. 

Hol találod Istent? - Németh Norbert atya könyvbemutatója a Szombathely Olad-i lakótelep templomának közösségénél

Könyvbemutató OladonA szombathelyi Fatimai Szűz Szeplőtelen Szíve tiszteletére és Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére épült templom közösségének volt a vendége Németh Norbert atya 2016. szeptember 21-én. Templomunk plébánosa Gaál Sándor atya arra kérte cursillos közösségünk nevében Norbert atyát, hogy közösségünknek személyesen mutassa be könyvét, melynek címe: „Hol találod Istent?” Nagy örömmel vártuk a könyvbemutatót, amelyre megtelt templomunk közösségi háza.

Szentpéterfai zarándokok Vámoscsaládon

szentpéterfai zarándokokOktóber 1-én a szentpéterfai zarándokok útban Osli felé látogattak el Vámoscsaládra két autóbusszal, 87 fővel. Megtekintették a templomkert emlékhelyeit, ismertetőt hallhattak a helyi Szent Márton-emlékekről és vendégül láttuk őket a plébánián. A Geosits család sok rokont köszönthetett a csoport tagjai között. További képek itt tekinthetők meg! 

Kiállítás megnyitó a Magyar Katolikus Kulturális Hetek programjaként

MartineumA Martineum Felnőttképző Akadémia idén is csatlakozik a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozathoz, melynek idei témája: Szent Márton követői napjainkban.