Szombathelyi Egyházmegye

Add magad! - 72 óra kompromisszumok nélkül

72 óra kompromisszumok nélkülAz országos 72 óra kompromisszum nélkül c. önkéntes akcióhoz csatlakoztunk idén több szakkollégista társammal. Kisebb csapatokba verődve valósítottunk meg különféle projektet az október 7-9-i hétvégén. 

Papírgyűjtés a Szent Imre Általános Iskolában


Papírgyűjtés2016. szeptember 16-án a jánosházi Szent Imre Általános Iskolában megtartottuk a tanév papírgyűjtését. 

Műhelybeszélgetés Pusztay János professzorral Szombathelyen

dsc-0039Mindenkit szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár következő programjára.

Műhelybeszélgetés Pusztay János professzorral finnugor eposzokról. Az irodalmi est 2016. október 19-én 16 órakor kezdődik a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár impozáns teremkönyvtárában.

Fatima este Szombathely- Szentkirályon


Fatimai est SzentkirályonOktóber 13-án is együtt ünnepeltek a hívek Szombathely Szentkirály városrészén és köszöntötték égi édesanyánkat, Máriát. 

Zarándokok két keréken - Balogunyomtól Marija Bistricáig


Kerékpáros zarándoklatHa nem gyalog vagy autóval, akkor kerékpárral zarándokol a földi vándor. Így tett Mohos Géza és Kiss Zsolt is, amikor október 7-én nyeregbe pattantak Balogunyomban és egészen  Marija Bistricáig tekertek drótszamaraikkal. 

Kresznerics Ferencre emlékeztek Celldömölkön


Kresznerics Ferencre emlékeztekA Szombathelyi Egyházmegye papjára, Celldömölk lelkipásztorára, a magyar nyelvtudomány kiváló alakjára Kresznerics Ferencre emlékeztek október 14-15-én Celldömölkön. Kiállítással és konferenciával idézték fel alakját.  

Fatimai áhítat Bucsuban


Fatimai est BucsubanA toronyi plébánia 2016. október 13-án Bucsuban tartotta fatimai engesztelő imaestjét.

Kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés Szombathelyen az Eölbey-házban - Magyar Katolikus Kultúra Hetei program


meghivo-szent-marton-orokoseiMindenkit szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár október 18-án, 17 órakor kezdődő programjára, amelynek címe: Szent Márton örökösei. A katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében.  A kiállítást Császár István egyházmegyei kormányzó nyitja meg. A megnyitót kerekasztal beszélgetés követi szerzetesek részvételével. A meghívó pdf-ben letölthető itt! 

Programok fiataloknak a Martineumban


Programok fiataloknak a MartineumbanA fiatal – 17-35 év – közötti korosztályt célozzák meg a Martineum új programjai. A Lélektúrák Ausztriában plakátja letölthető itt, míg a Kreatív Műhely elnevezésű foglalkozás plakátja itt érhető el pdf formátumban. 

Katolikus iskolák pedagógusainak tanulmányi kirándulása Pannonhalmán

tanulmányi kirándulás2016. október 1-én tanulmányi kiránduláson vettek részt a Martineum Felnőttképző Akadémia által szervezett pedagógus továbbképzés hallgatói, 26 pedagógus a Szombathelyi Egyházmegye oktatási intézményeiből.

Pedagógus továbbképzés Szombathelyen - 2. alkalom

Pedagógus továbbképzésSzeptember 23-án folytatódott a pedagógus továbbképzés Szombathelyen. 

Szakkollégiumok találkozója Sopronban

Szakkollégiumok találkozója Sopronban2016. október 7-én és 8-án  a soproni Szent Pál Katolikus Kollégium adott otthont az immár hagyománnyá váló „koli talinak”.  A házigazdákon kívül jelen voltak a győri Szent László Katolikus Kollégium valamint a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium lakói is. 

Beszámoló az Egyetemi Lelkészség: A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel rendezett nyitott előadásáról

Egyetemi Lelkészség előadásaA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség hatodik éve rendezi meg a nyitott előadássorozatait a Savaria Egyetemi Központban. Az október 10-én egy nagyon aktuális és a jövőért aggódó embert megszólító témával indult el az őszi sorozat A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel.

Kórházi "keresztelő" és kápolnamegáldás Zalaegerszegen

zala-megyei-korhaz-nevado-okt6-forras-zaol.hu2015 nyarán vette föl a Zalai Megyei Kórház Szent Rafael nevét, ám akkor nem tartottak ünnepélyes névadót. Erre idén, a három főangyal (Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael) ünnepe után egy héttel, október 6-án került sor.

Emlékezés az aradi vértanúkra

aradi megemlékezésOktóber 7-én emlékeztek meg a Szent Imre Általános Iskolában a 13 aradi vértanúról és gróf Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről.

Cigány családtalálkozót szervezett a Szombathelyi Karitász

c5f5d6acA Szombathelyi Egyházmegyei Katolikus Karitász 25. jubileumi évfordulója és a Szent Márton-emlékév alkalmából cigány családtalálkozót szervezett a Szombathely-Szőllősi Jézus Szíve templomban, melyre az országszerte cigánypasztorációval foglalkozó atyákat is szeretettel várta. A Vaskarika.hu beszámolója megtekinthető itt!  

A 7. francia csoport Vámoscsaládon


14612415-1716385388685067-3103159841754521200-oOktóber 1-én éppen hogy csak megtekintette a 87 fős szentpéterfai zarándokcsoport a vámoscsaládi templomot és indult a plébániára, amikor megérkezett a franciaországi Albi Egyházmegye 47 fős zarándokcsoportja. 

Toronyi plébánia zarándoklata a melki apátságba


Toronyi plébánia zarándoklataOktóber 8-án zarándoklatra indultak a toronyi, bucsui, dozmati és séi hívek az ausztriai Melkre dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével.

Elhunyt Tibola Imre atya

Tibola Imre„A keresztnél véled állni, gyászban véled eggyé válni, erre hív a szeretet!„ Stabat Mater Himnuszból.


A Szombathelyi Egyházmegye az örök életbe vetett hittel tudatja, hogy a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja Tibola Imre ny. plébános, életének 87., áldozópapi szolgálatának 63. évében, türelemmel viselt súlyos betegsége után, a betegek szentségével megerősítve, 2016. október 10-én az Egyházmegyei Papi Otthonban elhunyt. Paptestvérünk lelki üdvéért 2016. október 14-én, pénteken a Szombathelyi Székesegyházban 10 órakor kezdődő gyászmisén imádkozunk, majd a Székesegyház kriptájában helyezzük végső nyugalomra.

Végrendeletéből: „Koszorúk helyett szentmisék felajánlásával segítsenek a kedves hívek, hogy mielőbb méltó lehessek az örök üdvösség elnyerésére...”

Adj Uram örök nyugodalmat neki! Requiem aeternam dona ei Domine!

 

Megjelent a Martinus októberi száma

14600963-971120369682259-2247901324886107468-nA Martinus havilap októberi számában többek között az 1956-os forradalom szombathelyi eseményeiben érintett papjainkra emlékezünk. Interjút olvashatnak Pavlits István atyával, aki a forradalmat Budapesten élte át. Egyházjog rovatunkban a gyermekek törvényességének kérdésével foglalkozunk, míg Múlt-Idő rovatunk az egyházi anyakönyvezés történetébe enged bepillantást. A havilapból tájékozódhatnak a magyar és a világegyház legfontosabb eseményeiről, valamint böngészhetnek a következő havi egyházmegyei események, programok között. A Brenner János Imaszövetség továbbra is várja az új tagokat: az imaszövetségről és a jelentkezés módjáról szintén a Martinusból szerezhetnek bővebb információt.