Szombathelyi Egyházmegye

56-os megemlékezés és színdarab bemutató Vasszécsenyben

56-os megemlékezés és szoboravatás VasszécsenybenAz 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Vasszécsenyben október 23-án. Szobrot avattak a falu egykori lakója, Abai Imre tiszteletére. 1956-ban Sárváron szolgált adminisztrátorként, és ő vezette a Nemzeti Bizottságot. Életéről színdarabot is bemutattak. 

Zalában jártunk

Zalában jártak a szentgotthárdi hívekMár hagyománynak mondható, hogy Szentgotthárd és környéke hívei felkeresik korábbi lelkipásztoraikat új szolgálati helyükön. Októberben több településen is jártak. 

Finnugor Eposzok


Irodalmi estA Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában került megrendezésre 2016. október 19-én a Genius Savariensis Szabadegyetem idei első irodalmi estje.

A 110 éves évfordulóra felújított és a bérmálás alkalmából megáldott Szentháromság-szobor Pornóapátiban


Bérmálás és szobormegáldás PornóapátibanA közel 400 lelkes Pornóapátiban 2016. október 16-án volt bérmálás és szobormegáldás.

25 éves a Körmendi Kolping Család


Kolping ünnep Körmenden2016. október 16-án ünnepelte megalakulásának és fennállásának 25. évfordulóját a Körmendi Kolping Család.

Igehirdetés a festészetben


Martineum-Prokop kiállításA Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozathoz csatlakozva október 12-én „Igehirdetés a festészetben” címmel kiállítás nyílt a Martineum Felnőttképző Akadémián Prokop Péter (1919-2003) festőművész munkáiból. A műveket még maga az alkotó ajándékozta életében a Szombathelyi Egyházmegyének, amelyek most bekeretezve először kerültek a közönség elé.

Szent Márton örökösei - a Szombathelyi Egyházmegye és szervezetinek karitatív tevékenysége - kiállítás és kerekasztal-beszélgetés

Szent Márton örököseiKrisztust meglátni az elesettekben és segíteni rajtuk – ebben áll a keresztény karitász szellemisége, úgy ahogy egykor Szent Márton is tette. Az evangélium hirdetése mellett a másokon való segítést tekintette az egyik legfontosabb feladatának a Katolikus Egyház és különböző szervezetei, intézményei. Erre látható néhány példa a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár legújabb kamara kiállításán, amely kedden este nyílt meg. A tárlat mellett kerekasztal-beszélgetést is rendeztek a karitatív szolgálatról. 

Fiatalok Országos Imaestje a Tiszta Szerelemért

Imaest a fiatalokértSzombathelyen a Ferences Templomban október 12-én este 7 órakor a  Tiszta Szerelem Imaesten  közel 120 fiatal vett részt a város különböző középiskoláiból. A domonkos nővérek vezetésével  Kőszegről  is jöttek fiatalok .

Információstábla átadása és Szent Márton ereklye a Nagy Háború színterén

MegemlékezésKülönös esemény helyszíne volt az egykori véres harcok színtere a Doberdó és a Komeni-fennsík október 15-én. 

Piarista atyák látogatása Toronyban

Megemlékezés Lengyel János atyáraOktóber 14-én, dr. Lengyel  János atya halálának 50. évfordulója alkalmából engesztelő gyászmisét mutattak be a toronyi templomban.

Add magad! - 72 óra kompromisszumok nélkül

72 óra kompromisszumok nélkülAz országos 72 óra kompromisszum nélkül c. önkéntes akcióhoz csatlakoztunk idén több szakkollégista társammal. Kisebb csapatokba verődve valósítottunk meg különféle projektet az október 7-9-i hétvégén. 

Papírgyűjtés a Szent Imre Általános Iskolában


Papírgyűjtés2016. szeptember 16-án a jánosházi Szent Imre Általános Iskolában megtartottuk a tanév papírgyűjtését. 

Műhelybeszélgetés Pusztay János professzorral Szombathelyen

dsc-0039Mindenkit szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár következő programjára.

Műhelybeszélgetés Pusztay János professzorral finnugor eposzokról. Az irodalmi est 2016. október 19-én 16 órakor kezdődik a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár impozáns teremkönyvtárában.

Fatima este Szombathely- Szentkirályon


Fatimai est SzentkirályonOktóber 13-án is együtt ünnepeltek a hívek Szombathely Szentkirály városrészén és köszöntötték égi édesanyánkat, Máriát. 

Zarándokok két keréken - Balogunyomtól Marija Bistricáig


Kerékpáros zarándoklatHa nem gyalog vagy autóval, akkor kerékpárral zarándokol a földi vándor. Így tett Mohos Géza és Kiss Zsolt is, amikor október 7-én nyeregbe pattantak Balogunyomban és egészen  Marija Bistricáig tekertek drótszamaraikkal. 

Kresznerics Ferencre emlékeztek Celldömölkön


Kresznerics Ferencre emlékeztekA Szombathelyi Egyházmegye papjára, Celldömölk lelkipásztorára, a magyar nyelvtudomány kiváló alakjára Kresznerics Ferencre emlékeztek október 14-15-én Celldömölkön. Kiállítással és konferenciával idézték fel alakját.  

Fatimai áhítat Bucsuban


Fatimai est BucsubanA toronyi plébánia 2016. október 13-án Bucsuban tartotta fatimai engesztelő imaestjét.

Kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés Szombathelyen az Eölbey-házban - Magyar Katolikus Kultúra Hetei program


meghivo-szent-marton-orokoseiMindenkit szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár október 18-án, 17 órakor kezdődő programjára, amelynek címe: Szent Márton örökösei. A katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében.  A kiállítást Császár István egyházmegyei kormányzó nyitja meg. A megnyitót kerekasztal beszélgetés követi szerzetesek részvételével. A meghívó pdf-ben letölthető itt! 

Programok fiataloknak a Martineumban


Programok fiataloknak a MartineumbanA fiatal – 17-35 év – közötti korosztályt célozzák meg a Martineum új programjai. A Lélektúrák Ausztriában plakátja letölthető itt, míg a Kreatív Műhely elnevezésű foglalkozás plakátja itt érhető el pdf formátumban. 

Katolikus iskolák pedagógusainak tanulmányi kirándulása Pannonhalmán

tanulmányi kirándulás2016. október 1-én tanulmányi kiránduláson vettek részt a Martineum Felnőttképző Akadémia által szervezett pedagógus továbbképzés hallgatói, 26 pedagógus a Szombathelyi Egyházmegye oktatási intézményeiből.