Szombathelyi Egyházmegye

25 éves a Körmendi Kolping Család


Kolping ünnep Körmenden2016. október 16-án ünnepelte megalakulásának és fennállásának 25. évfordulóját a Körmendi Kolping Család.

Igehirdetés a festészetben


Martineum-Prokop kiállításA Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozathoz csatlakozva október 12-én „Igehirdetés a festészetben” címmel kiállítás nyílt a Martineum Felnőttképző Akadémián Prokop Péter (1919-2003) festőművész munkáiból. A műveket még maga az alkotó ajándékozta életében a Szombathelyi Egyházmegyének, amelyek most bekeretezve először kerültek a közönség elé.

Szent Márton örökösei - a Szombathelyi Egyházmegye és szervezetinek karitatív tevékenysége - kiállítás és kerekasztal-beszélgetés

Szent Márton örököseiKrisztust meglátni az elesettekben és segíteni rajtuk – ebben áll a keresztény karitász szellemisége, úgy ahogy egykor Szent Márton is tette. Az evangélium hirdetése mellett a másokon való segítést tekintette az egyik legfontosabb feladatának a Katolikus Egyház és különböző szervezetei, intézményei. Erre látható néhány példa a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár legújabb kamara kiállításán, amely kedden este nyílt meg. A tárlat mellett kerekasztal-beszélgetést is rendeztek a karitatív szolgálatról. 

Fiatalok Országos Imaestje a Tiszta Szerelemért

Imaest a fiatalokértSzombathelyen a Ferences Templomban október 12-én este 7 órakor a  Tiszta Szerelem Imaesten  közel 120 fiatal vett részt a város különböző középiskoláiból. A domonkos nővérek vezetésével  Kőszegről  is jöttek fiatalok .

Információstábla átadása és Szent Márton ereklye a Nagy Háború színterén

MegemlékezésKülönös esemény helyszíne volt az egykori véres harcok színtere a Doberdó és a Komeni-fennsík október 15-én. 

Piarista atyák látogatása Toronyban

Megemlékezés Lengyel János atyáraOktóber 14-én, dr. Lengyel  János atya halálának 50. évfordulója alkalmából engesztelő gyászmisét mutattak be a toronyi templomban.

Add magad! - 72 óra kompromisszumok nélkül

72 óra kompromisszumok nélkülAz országos 72 óra kompromisszum nélkül c. önkéntes akcióhoz csatlakoztunk idén több szakkollégista társammal. Kisebb csapatokba verődve valósítottunk meg különféle projektet az október 7-9-i hétvégén. 

Papírgyűjtés a Szent Imre Általános Iskolában


Papírgyűjtés2016. szeptember 16-án a jánosházi Szent Imre Általános Iskolában megtartottuk a tanév papírgyűjtését. 

Műhelybeszélgetés Pusztay János professzorral Szombathelyen

dsc-0039Mindenkit szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár következő programjára.

Műhelybeszélgetés Pusztay János professzorral finnugor eposzokról. Az irodalmi est 2016. október 19-én 16 órakor kezdődik a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár impozáns teremkönyvtárában.

Fatima este Szombathely- Szentkirályon


Fatimai est SzentkirályonOktóber 13-án is együtt ünnepeltek a hívek Szombathely Szentkirály városrészén és köszöntötték égi édesanyánkat, Máriát. 

Zarándokok két keréken - Balogunyomtól Marija Bistricáig


Kerékpáros zarándoklatHa nem gyalog vagy autóval, akkor kerékpárral zarándokol a földi vándor. Így tett Mohos Géza és Kiss Zsolt is, amikor október 7-én nyeregbe pattantak Balogunyomban és egészen  Marija Bistricáig tekertek drótszamaraikkal. 

Kresznerics Ferencre emlékeztek Celldömölkön


Kresznerics Ferencre emlékeztekA Szombathelyi Egyházmegye papjára, Celldömölk lelkipásztorára, a magyar nyelvtudomány kiváló alakjára Kresznerics Ferencre emlékeztek október 14-15-én Celldömölkön. Kiállítással és konferenciával idézték fel alakját.  

Fatimai áhítat Bucsuban


Fatimai est BucsubanA toronyi plébánia 2016. október 13-án Bucsuban tartotta fatimai engesztelő imaestjét.

Kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés Szombathelyen az Eölbey-házban - Magyar Katolikus Kultúra Hetei program


meghivo-szent-marton-orokoseiMindenkit szeretettel hív a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár október 18-án, 17 órakor kezdődő programjára, amelynek címe: Szent Márton örökösei. A katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében.  A kiállítást Császár István egyházmegyei kormányzó nyitja meg. A megnyitót kerekasztal beszélgetés követi szerzetesek részvételével. A meghívó pdf-ben letölthető itt! 

Programok fiataloknak a Martineumban


Programok fiataloknak a MartineumbanA fiatal – 17-35 év – közötti korosztályt célozzák meg a Martineum új programjai. A Lélektúrák Ausztriában plakátja letölthető itt, míg a Kreatív Műhely elnevezésű foglalkozás plakátja itt érhető el pdf formátumban. 

Katolikus iskolák pedagógusainak tanulmányi kirándulása Pannonhalmán

tanulmányi kirándulás2016. október 1-én tanulmányi kiránduláson vettek részt a Martineum Felnőttképző Akadémia által szervezett pedagógus továbbképzés hallgatói, 26 pedagógus a Szombathelyi Egyházmegye oktatási intézményeiből.

Pedagógus továbbképzés Szombathelyen - 2. alkalom

Pedagógus továbbképzésSzeptember 23-án folytatódott a pedagógus továbbképzés Szombathelyen. 

Szakkollégiumok találkozója Sopronban

Szakkollégiumok találkozója Sopronban2016. október 7-én és 8-án  a soproni Szent Pál Katolikus Kollégium adott otthont az immár hagyománnyá váló „koli talinak”.  A házigazdákon kívül jelen voltak a győri Szent László Katolikus Kollégium valamint a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium lakói is. 

Beszámoló az Egyetemi Lelkészség: A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel rendezett nyitott előadásáról

Egyetemi Lelkészség előadásaA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség hatodik éve rendezi meg a nyitott előadássorozatait a Savaria Egyetemi Központban. Az október 10-én egy nagyon aktuális és a jövőért aggódó embert megszólító témával indult el az őszi sorozat A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel.

Kórházi "keresztelő" és kápolnamegáldás Zalaegerszegen

zala-megyei-korhaz-nevado-okt6-forras-zaol.hu2015 nyarán vette föl a Zalai Megyei Kórház Szent Rafael nevét, ám akkor nem tartottak ünnepélyes névadót. Erre idén, a három főangyal (Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael) ünnepe után egy héttel, október 6-án került sor.