Szombathelyi Egyházmegye

Szurdok mélyén, hegyek tetején a Premontreiek

Premontrei kirándulás AusztriábanA szombathelyi Premontrei Gimnáziumban hagyomány, hogy közös kiránduláson vesznek részt diákok és pedagógusok. Az első út Ausztriába vezetett. 

Meghívó Nyílt Napra a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolára

 

Nyílt napSzeretettel várunk minden érdeklődőt Nyílt Napunkon, 2016. november 23-án, amikor megismerkedhetnek a főiskola képzési kínálatával, bebarangolhatják az épületet, találkozhatnak az iskola oktatóival, hallgatóival és lehetőséget biztosítunk előadásokon való részvételre is.

Centenáriumi Emlékév zárása a Salomvári Plébánián - A Salomvári Plébánia hírei


Centenáriumi évforduló2016. októberének második vasárnapján tartottuk negyedik hálaadó és megemlékező napunkat Süle Ferenc atya születési centenáriumának tiszteletére. 

Szent Márton búcsú Szombathelyen-videóval


Szent Márton búcsúSzent Márton példát mutat a mértékletességre, a munka megbecsülésére és becsületes elvégzésére, és az Isten bevetett hitre – mondta Szombathelyen a Szent Márton templomban bemutatott búcsúi szentbeszédében Seregély István nyugalmazott egri érsek november 13-án. A szentmise után bemutatták azt az időrendi táblát amely a templom kriptájában nyugvó Erdődy-család  tiszteletére készült és átadták a Batthyány Erzsébetről elnevezett emlékszobát. 

Korunk Lázárjai a szegények - Pápai misével zárult a társadalomból kirekesztettek zarándoklata


Rómában a KaritászNOVEMBER 13-ÁN DÉLELŐTT FERENC PÁPA A SZENT PÉTER-BAZILIKÁBAN, A
RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZ ELSŐ SZÁMÚ SZENTÉLYÉBEN MINTEGY HATEZER
EMBERNEK, A FEDÉL NÉLKÜLI, ELESETT SORSÚ ZARÁNDOKOKNAK TARTOTT
MISÉT. EZEN OTT VOLT A SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYEI KARITÁSZ ÁLTAL
ELVITT NEGYVEN ZARÁNDOK IS. ŐK SZENT MÁRTON ÜNNEPNAPJÁRA, A
TÁRSADALOMBÓL KIREKESZTETT SZEMÉLYEK JUBILEUMI TALÁLKOZÓJÁRA
ÉRKEZTEK RÓMÁBA.

Egyházmegyei Családi Lelkinap 2016. Szentpéterfa


bodorkos-imre-plakat2016. november 19-én kerül megrendezésre Szentpéterfán kerül megrendezésre az Egyházmegyei Családi Lelkinap. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a www.csalad.martinus.hu oldalon lehet megtenni. Részletek a plakáton, amely letölthető pdf formátumba  itt. 

Támogatottak lelki estéje a körmendi Karitász szervezésében - A Körmendi Plébánia hírei


Lelki esteNovember 8-án, kedd este gyűltünk össze a plébánia közösségi házában, hogy ne csak testi, hanem lelki szegénységünket is csillapítsuk. 

Biztonságpolitika testközelből - A Premontrei Gimnázium hírei


Biztonságpolitika a Premontreiben2016. november 9-én a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium vendége volt Dr. Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, a Magyar Honvédség korábbi vezérkarfőnöke. 

Szent Mártonnak ünnepén - Lezárult a Szent Márton Jubileumi Év a Szombathelyi Egyházmegyében - videóval

Szent Márton ünnepZsúfolásig megtelt a szombathelyi Székesegyház november 12-én, amikor Császár István egyházmegyei kormányzó lezárt a Szent Márton Jubileumi Évet. Dr. Bábel Balázs szentbeszéde cikkünk végén tekinthető meg. 

Irodalmi est az Egyházmegyei Könyvtárban


Irodalmi estNovemberben is mindenkit szeretettel vár az Egyházmegyei Könyvtár a teremkönyvtárban megrendezésre kerülő Irodalmi estekre.

 


Szegények zarándokoltak Ferenc pápához - Szent Máron szülőföldjéről is érkeztek zarándokok Rómába

Ferenc pápával is találkoztak a résztvevőkRóma  - Szent Márton jubileumi ünnepnapján 22 országból 4 ezer nehéz sorsú, társadalmilag kirekesztett ember érkezett négy napos zarándoklatra Rómába. Pénteken először találkoztak Ferenc pápával.

Határtalanul interaktív kirándulás - A sárvári Szent László-iskola hírei


Határtalanul!A sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulói október utolsó hetében Szlovákiában tettek interaktív kirándulást a Határtalanul! pályázati program keretében.

 

A szombathelyi Szent Márton-templom fényfestése


FényfestésÚjabb képes történet Szent Márton életéről. Ezúttal a Szent Márton-templom homlokzatára festett fények ragyogása eleveníti fel Savaria híres szülöttének életét 2016. november 12. és december 4. között (tehát 4 hétvége is beleesik!) naponta 3 alkalommal: 17:2o-kor, 17:4o-kor és - az esti szentmise után - 19:oo órakor.

Szent Márton estéje - vesperás és lampionos felvonulás Szombathelyen - videóval


Szent Márton vesperásSzent Mártonra, Szombathely szülöttére, Tours városának püspökére, az Egyház első nem vértanú szentjére emlékezett ma egyházunk és a Szombathelyi Egyházmegye is. A vasi megyeszékhelyen vesperást tartottak a Székesegyházban, majd a Fő téren át a Szent Márton-szoborig több ezren vonultak égő lámpásokkal a kezükben. Videóval!

Libri Sancti Martini - Új kiadványok Szent Mártonról

Libri Sancti MartiniMindenkit szertettel hív és vár a Kész Szombathelyi Csoportja november 14-én könyvbemutatóra. 4 kiadványról esik szó, amelyek természetesen Szent Mártonnal foglalkoznak. Részletek a plakáton és a  letölthető pdf formátumban. 

Szent Márton a mi szentünk - Szent Márton Nemzetközi Konferencia Budapesten

Szent Márton KonferenciaA Parlament Felsőházi Termében november 10-én a Szent Márton Jubileumi Évet lezáró nemzetközi konferenciát rendeztek. Szent Márton életét, cselekedeteit, kultuszát történelmi, művészettörténeti, lelkiségi oldalról vizsgálták az előadók. 

Szent Márton Ünnepi Hangverseny az egervári Szent Katalin-templomban


Szent Márton Ünnepi Hangverseny GősfánA Szent Márton Jubileumi Emlékév keretében október 30-án, vasárnap az egervári Szent Katalin plébániatemplomban ünnepi hangversenyt rendeztek  olyan neves előadók közreműködésével, mint Szakács Ildikó szoprán, Kálmán László tenor, Gion Zsuzsanna mezzoszoprán és Virágh András, Liszt Ferenc-díjas orgonaművész.

Szent Márton ereklyéje is látható a Szent Márton-héten Szombathelyen

Szent Márton koponyaereklyéjeSzombathelyen három ereklyét is őriznek a szenttől. Ezek közül most az is látható majd, amelyet eddig a székesegyházi Szent Mártonról készült hermában őriztek. November 9-én mutatták be a sajtó képviselőinek az ereklyét. 

Ferenc pápa hívására kelnek útra - Szent Márton szülővárosából a karitász segítségével zarándokolnak Rómába

Ferenc pápa meghívására Rómába utaznak a Karitász felkaroltjaiEzekben a napokban Európa minden részében hajléktalanok, elesett, szegény emberek készülődnek  életük nagy utazására Rómába.  Ferenc pápa hívta meg őket az irgalmasság szentévében Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapja alkalmából. Magyarországról a Katolikus Karitász jóvoltából november 10-én negyven zarándok kel útra. Ők Szent Márton jubileumi évében Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről indulnak.