Szombathelyi Egyházmegye

Területi és személyi változások a Szombathelyi Egyházmegyében

VáltozásokDr. Székely János megyéspüspök 2020. augusztus 1-jei  hatállyal az alábbi változásokat rendelte el a Szombathelyi Egyházmegyében.

Videótár

A Szentírás üzenete - 2020.05.28. - Óra Krisztián atya gondolatai

https://www.youtube.com/embed/kWzJDnvzcGk

Ebéd a rászorulók asztalára

https://www.youtube.com/embed/ZMX1sw4e3uk

Napi evangélium

Evangélium:
Jézus a szenvedését megelőző napokban példabeszédekben kezdett szólni a főpapokhoz és a nép elöljáróihoz: Egy ember szőlőt ültetett. Bekerítette sövénnyel; pincét is ásott, meg őrtornyot is épített benne. Aztán bérbe adta a szőlőmunkásoknak, és elutazott messze földre.
Amikor eljött az ideje, elküldte a szőlőmunkásokhoz egyik szolgáját, hogy beszedje a szőlő terméséből neki járó részt. Ezek azonban nekiestek, megverték, és üres kézzel elkergették. Ekkor másik szolgát küldött oda hozzájuk: annak betörték a fejét, és gyalázatosan elbántak vele. Küldött egy harmadikat is: azt megölték. Küldött aztán még többet: közülük egyeseket megvertek, másokat pedig megöltek. Ezután már csak az egyetlen fia maradt, akit nagyon szeretett. Végül őt küldte hozzájuk, mert így gondolkodott: „A fiamat csak becsülni fogják.” A szőlőmunkások azonban így biztatták egymást: „Itt az örökös. Gyerünk, öljük meg, és mienk lesz az öröksége!” Nekiestek tehát, megölték, és kidobták a szőlőből. Vajon mit tesz majd erre a szőlő ura: Elmegy, elpusztítja a szőlőmunkásokat, és másoknak adja ki a szőlőt. Nem olvastátok az Írást?
A kő, amelyet az építők félredobtak, szegletkővé lett.
Az Úr tette azzá; csodálatos dolog ez a mi szemünkben.
Erre el akarták fogni Jézust, de féltek a néptől. Megértették ugyanis, hogy róluk mondta a példabeszédet. Otthagyták tehát, és eltávoztak.
Mk 12,1-12

Élő szentmise közvetítés 2020. május 31-én, vasárnap 9 órától Szombathelyről a Székesegyházból

punkosdÉlő szentmise közvetítés 2020. május 31-én vasárnap 9 órától Szombathelyről a Székesegyházból,  amely megtekinthető itt. 

Egy millióan, egy lélekkel Csíksomlyóra - A Mária Út felhívása

maria-utEgy millióan, egy lélekkel Csíksomlyóra: az összetartozás évében legyünk még többen nemzetünk egyik legősibb ünnepén! A Mária Út felhívása.

Reménység Vlog 05 - Szombathely // Ez az a nap!

logo-nagy2Elindult az Ez az a nap! vlog-sorozata Reménység névvel. Ebben bepillantást nyújtanak rendezvényeik hátterébe. Elsőként a 2019/2020-as Roadshow egy-egy állomásához tértek vissza, ahol a helyi szervezők és résztvevők beszélnek arról, hogyan élték meg a rendezvényt belülről. A vlogot ide kattintva érhetik el.   Tömő János és Anita szombathelyi szervezők visszaemlékezése megtekinthető itt. 

Dsida Jenő: Az utolsó litánia

Utolsó litániaMájusi litániáról mond verset egy erdélyi kislány, aki hét társával együtt Böjte Csaba atya gondoskodásában nevelkedik egy családban. Megtekinthető itt.

Püspöki szentmisék Pünkösd ünnepén

szekel-janosDr. Székely János megyéspüspök Pünkösd vasárnapján 9 órától szentmisét mutat be Szombathelyen a Székesegyházban. Másnap, Pünkösdhétfőn 10 órától Zalaegerszegen a Gébárti-tónál található Boldogasszony-kápolnánál mutat be szentmisét.

Mindannyiunk kötelessége, hogy segítsük a rászorulót – Székely János püspök a Vasárnapnak

szekely-janosMegújulás a szeretetben – ezzel a címmel jelent meg idén ősszel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia társadalmi problémákkal foglalkozó körlevele. A dokumentum négy fontos kérdésre fókuszált: a népesedésre, a nevelésre-oktatásra, a szegénységre, valamint a népmozgásokra. Az útmutatás mélyebb összefüggéseit keresve beszélgettünk Székely János szombathelyi püspökkel.

Fatimai est Zalaegerszegen

Fatimai estPandémiás helyzet ellenére is engesztelő szentmisét tartottak a kertvárosi templomban Zalaegerszegen.