Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Szinódus 2023 - Interjúk az egyházmegyei szakaszról

szinódus 2023A Szombathelyi Egyházmegye is részt vállal a 2023-ban megrendezésre kerülő Püspöki Szinódust előkészítő munkában. A Pasztorális Helynökség honlapján – ide kattintva – minden ezzel kapcsolatos anyagot megtalálnak az érdeklődők. A bejegyzés további részében elsőként a dr. Székely János megyéspüspökkel készített interjút olvashatják, aki kifejti mi a Szinódus feladata, miként tudnak az egyházmegye hívei illetve a Vas és Zala megyében élők részt venni az előkészítő munkában és mit is jelent ez. Videóüzenetben is buzdít Székely János az együttműködésre. 

Videótár

Szent Márton élete - Papírbábos előadás

A szombathelyi Boldog Brenner János Általános Iskola 4.b. osztályának előadása egyházmegyénk védőszentjéről, Szent Mártonról. 

A szöveget Molnár-Kozma Alexandra írta. Felkészítő: Kozma Andrásné.

https://www.youtube.com/embed/gPugdTSZY5k 

Megújul az oladi templom belső tere

https://www.youtube.com/embed/RGWrbCs2QZY

Napi evangélium

Evangélium:
Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!” Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!” Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.” Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Esterházy konferencia

esterhazy-janos2021. december 8-án 14 órakor, Szombathelyen az Őrvidék házban Esterházy János mártíromságáról lesz könyvbemutató és konferencia.

Nyílt nap volt a Szakkollégiumban - Kollégium és még valami plusz!

012021. december 3-án, az ELTE Savaria Egyetemi Központ nyílt napjának keretein belül, az érdeklődők több csoportban ellátogattak a szakkollégiumunkba. 

Advent Hagyárosböröndön

adventi-gyertyagyujtasAdvent első vasárnapján meggyújtották a templom előtt álló adventi koszorút Hagyárosböröndön is. Díszpolgári címet adományoztak Merics Istvánnénak, a település nyugalmazott pedagógusának. A Zalai Hírlap tudósítása elolvasható itt. 

Adventi ének a bázai templomban

Advent 2. vasárnapjaAdventi 2. vasárnapján hangzott el a Sötét fenn az ég, fény sehol sem ég című ének a bázai templomban. Meghallgatható itt. 

Püspöki szentmise a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén december 8-án a Székesegyházban - Könyvvásár

szekesegyhaz2021. december 8-án, 18 órakor a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának főünnepén dr. Székely János megyéspüspök mutat be szentmisét a Székesegyházban. A szentmise után az Ős-Kép Kiadó vallási kiadványaiból válogathatnak az érdeklődők, amelyek között megtalálható lesz Montforti Grignion Szent Lajos Mária: Szentolvasó és Meschler Móric SJ: Szent József élete és szerepe az Úr Jézus életében és az Anyaszentegyházban című kötetek. 

 

Éjszakai zarándoklat Boldog Brenner János nyomában Szentgotthárdon


brenner-janos-unnep-szentgotthardA Szombathelyi Egyházmegye és a Szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia mindenkit szeretettel hív közös megemlékezésre december 11-én. Boldog Brenner János vértanúságára emlékezünk ezen a napon.

Előrendelhető a Családok imakönyve

3681-imadkozzunk-a-csaladunkert-csaladok-imakonyveA hetedik, bővített kiadásban újra elérhető az Imádkozzunk a családunkért! – Családok imakönyve című kiadvány. Előrendelhető a Martinus Kiadóban, ide kattintva. 

Tabernákulum megáldás Zalaegerszegen - A tabernákulumból Isten fénye árad

tabernakulum-megaldas-zalaegerszegen-392021. december 4-én áldotta meg Székely János megyéspüspök Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján álló Boldogasszony-kápolna új tabernákulumát és szentségtartóját. Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.