Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fogadj örökbe egy papot! - Imaháló lelkipásztorainkért 2024-ben is

fogadj-orokbe-egy-papot-plakat2024-ben is folytatódik kezdezményezésünk amelynek keretében papjainkért imádkozunk. 

Videótár

Vasárnapi Ige - Nagyböjt 2. vasárnapja

https://www.youtube.com/embed/TvAXnjivegg?si=UDpdCYV2jteUr8jE

Statikai megerősítés előkészítése a kőszegi Szent Jakab-templomban

Ezekben a napokban megkezdődött a kőszegi Szent Jakab-templom egyes falain szükségessé vált statikai megerősítés előkészítése. Művészettörténész és restaurátor munkatársak ellenőrzik, hogy azokon a helyeken, ahol a megerősítés a vakolat megbontásával jár, nincsen-e fontos festés vagy egyéb érték. A munkálatok miatt az épület belsejében lévő oltárokat, képeket letakarják. A megerősítéshez a szakemberek különleges, korrózióálló acélból készült spirálokat használnak majd, amelyeket a falakba vágott hornyokban és furatokban fognak elhelyezni. A szentély feletti károsodott boltmező megerősítése a boltozat felső felületén képzett, a  boltozattal együtt dolgoztatott kéreggel készül el.  A technológiát már sikerrel alkalmazták a Szent Imre-templom, a Szent Vér-kápolna és sok más épület esetében. A Szent Jakab-templom alapvetően nincsen rossz statikai állapotban, lokálisan keletkeztek repedések kisebb elmozdulások miatt egyes nyílászárók vonalában, illetve boltozatokon.  

https://www.youtube.com/embed/3biSgCIMqF4?si=O7t5X_s_d_EG5YeC 

Napi evangélium

Evangélium:
Jézus így tanított az utolsó vacsorán: „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!”
Jn 15,9-17

Vasárnapi Ige - Nagyböjt 1. vasárnapja

vasarnapi-ige-ujkepHeiter Robert Gottfried szepetneki plébános gondolatai. 

Legyünk mi is a Szűzanya munkatársai – fatimai est Bucsuban

fatimai est2024. február 13-án, Bucsuban gyűltek össze a toronyi plébánia hívei, hogy szentmise és körmenet keretében adjanak hálát, és imádkozzanak a Fatimai Szűz Máriához.

Jóléti állam vagy Közjó? - Kerekasztalbeszélgetés március 12-én a Martineumban

keteg-ue-2024-03-12Sokakat érintő és érdeklő témával, a szociálpolitika társadalmi szerepének kérdéseivel látogat el 2024. március 12-én 16 órakor a „Jóléti állam vagy Közjó” című országos párbeszéd sorozat Szombathelyre a Martineum Felnőttképző Akadémiára. Részletek a plakáton ami letölthető itt.

Szentek nyomában – ifjúsági gyalogos zarándoklat

ifjusagi-zarandoklat-plakatDr. Székely János megyéspüspök 2024-ben is gyalogos zarándoklatra hívja egyházmegyénk fiataljait a szentek – elsősorban Boldog Batthyány László és Boldog Brenner János – nyomában március 22-24. között (péntek 13.30 – vasárnap 15.30). Részletek a plakáton, ami letölthető itt.

Gondolatok Nagyböjt 1. vasárnapra - Dr.Takács Gyula atya elmélkedése

nagybojt-1-2024„Lesznek szenvedések, mert a pusztában mennek a lépteink, de nem vadak többet, és nem reménytelenek, és ha sírunk, a könnyeink nem keserűek, hanem meggyógyultak, békével teltek, mert új föld lett, amiként újak az egek, az egek a szeretet, és a földek is mennyeiek. A kiáradt, a mindeneket mindenben önmagába foglalt Isten, Ő az Evangélium. Ezt mutatta meg Jézus nekünk. Megmutatta Galileában, és megmutatta Júdea pusztájában, és nekünk megmutatta, hogy a vadállatok között élvén a világban szolgál nekünk a Szeretet, az Örök Élet a mi életünk, Isten az Atyánk, és az Egyszülött Fiú, a Bárány a lakoma étele és örvendezése.”

Kocsmakvíz pároknak február 17-én Szombathelyen

hazassag-hete2024-slider-szlogenes-datumos-fekvo-final-kisebbFebruár 17-én szombaton a Bárka-pince (volt Gödör étterem – Szombathely, Hollán E. u. 10-12.) a Házasság Hete keretében Kocsmakvízt tartanak házaspároknak. A nagy érdeklődés miatt két időpontban, 18 és 20 órakor is megszervezik a kocsmakvízt, még van néhány hely.


A szerelem hullámvasútján - interaktív foglalkozás 13 év feletti fiataloknak február 16-án

plakat-ifiprogramFebruár 16-án pénteken a szombathelyi Házasság Hete program keretében 17.30-tól a Reményik iskolában (Szombathely, Szent László király útja) A szerelem hullámvasútján címmel interaktív foglalkozást tartanak 13 év feletti fiataloknak. 


Nehéz kérdések világos válaszok online sorozat február 28-án Keresztes Ilonával

nehez-kerdesek-plakat-2024-4felev-online2024. február 28-án indul a Nehéz kérdések világos válaszok online sorozat 4. féléve. Elsőként Keresztes Ilona újságírót hallhatják az érdeklődők. Az előadásokhoz az ingyenes ZOOM rendszeren keresztül lehet csatlakozni. A plakát letölthető itt.