Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Itthon vagyok...” – A Szombathelyi Egyházmegye családtábora Győrben

A Szombathelyi Egyházmegye július 31. és augusztus 4. között rendezte meg Győrben családtáborát, melyre ellátogatott Székely János szombathelyi és Varga László kaposvári megyéspüspök is.

Július 31-én, kedden a nyitó szentmisét Kovács Richárd kőszegi káplán mutatta be. A szentbeszéd középpontjában a tábor mottója állt: „Itthon vagyok...” Kovács Richárd röviden ismertette a következő napok témáit: itthon lenni a családban, az Egyházban, a világban.

 

Az első este az ismerkedés jegyében telt: a családok bemutatkozhattak és tréfás feladatokat teljesíthettek, megalapozva ezzel a tábor jó hangulatát. Az éneklős, mesélős feladatok mellett néhányan bemutatták plébániájukat, mások társasjátékoztak vagy ugróköteleztek.

 

Másnap Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét és tartott előadást a felnőtteknek. A szentmisén Kovács Richárd kőszegi templomigazgató koncelebrált. A nap témája ez volt: „Itthon vagyok a családban” – erről elmélkedett a szentmisén Székely János, majd a liturgia után előadást tartott a felnőtteknek a házasságról. Tanításában megfogalmazta, hogy a házasság egyoldalú (azért vagyok felelős, amit nekem kell megtennem), nagylelkű, vég nélküli jó cselekedetek sora. Részletesen beszélt a házasság három szintjéről: az erószról (testiség), a filiáról (baráti/szellemi szint) és az agapéról (feltétel nélküli szeretet). Kiemelte, hogy mindhárom szint egyaránt fontos a házastársi kapcsolatban.

 

Közben a gyerekeknek három korcsoportban tartottak foglalkozásokat, melyek lebonyolításában az egyházmegye fiataljai is aktívan részt vállaltak. Az ovisok kézműveskedtek, az alsó és felső osztályosok pedig közösségépítő játékokat játszottak. Mindhárom csoportnak lehetősége volt részt venni a délelőtti gyermek-szentségimádáson, így a sportprogramok után elcsendesedhettek és az Úrra figyelhettek a gyerekek.

Ebéd után a püspök a fiatalokkal beszélgetett a házasság felé vezető útról. A véleményüket kérte, és jó hangulatú, tartalmas beszélgetést folytatott velük.

 

Délután fakultatív programok várták a táborozókat: filmvetítés, játékos vetélkedő a családok között, valamint autós kirándulás Pannonhalmára. Este a felnőttek fórum keretében megoszthatták az Egyházzal és a családpasztorációval kapcsolatos véleményüket. Székely János is bekapcsolódott a beszélgetésbe, ami az éjszakai órákig folytatódott.

A nap végén egész éjszakás szentségimádás kezdődött, amelyen másnap reggelig imádhatták az Urat a virrasztani vágyók. Ezzel párhuzamosan egy imaösvény is lehetőséget adott a Jóistennel való személyes találkozásra, elmélkedésre.

 

A tábor harmadik napjának mottója ez volt: „Itthon vagyok az Egyházban”. Ebben a témában tartotta meg rajzolással kísért előadását Stift Zoltán plébániai kormányzó, „Angelico atya”. Hangsúlyozta, hogy itt a földön, és ezért az Egyházban sem lehetünk teljesen otthon, hiszen „a mi hazánk a mennyben van” (vö. Fil 3,20). Valójában ezért egész életünkben úton vagyunk, „hazafelé tartunk”. Ezután a jelenlévők kiscsoportokban beszélhették meg az elhangzottakat.

 

A délelőtt második felében Varga László kaposvári püspök tett látogatást a táborban, aki a felnőtteknek tartott előadásában a házasságot a Szentháromság szeretetközösségéhez hasonlította. A Szentháromság létének kulcsszavai a házasságra is érvényesek: ajándékozás, osztozás, elfogadás, elengedés, bizalom.

 

A gyerekek ismét csoportokra osztva töltötték a délelőttöt játékokkal, sporttal, illetve a felsősök vetélkedővel. Bibliaismeretükre, kreativitásukra, logikájukra és csapatmunkára volt szükség a feladatok megoldásához.

Délután gyalogos zarándoklatra indultak a táborozók a győri székesegyházba az ott található könnyező Szűzanya-kegyképhez. Itt mutatta be a napi szentmisét Varga László püspök.

 

A tábor negyedik napján Kiss László és Németh Norbert mutattak be szentmisét. Ezután a felnőttek ismét egy megerősítő, személyes hangvételű előadást hallgathattak meg. A nyolcgyermekes Dévényi házaspár tanúságtétele hangzott el Imádság a családban címmel. Megosztották tapasztalataikat a családi, házastársi és egyéni ima örömeiről, nehézségeiről, fontosságáról, rejtelmeiről. A felnőttek később személyesen is fordulhattak hozzájuk kérdéseikkel.

 

Az óvodásoknak Kiss László körmendi plébános tartott bábfoglalkozást, az alsósok akadályversenyen vehettek részt, míg a felsősök a métázást és a számháborút követően komolyabb oldalukat is megmutathatták a beszélgetések, elmélkedések közben. Kiss László nem csak a kisebbeket szórakoztatta, hanem az ifjúsággal is beszélgetett: a fiatalok a papságról és az ő történetéről kérdezhették, és persze ő is faggatta a fiatalokat hitükről, terveikről, hivatásukról.

Délután sportprogramok várták a mozogni vágyókat, többek között röplabda, foci, kosárlabda, de többen inkább az esti Ki mit tud?-ra gyakoroltak.

 

A búcsúest vidáman telt. Sokféle produkciót adtak elő a családok: akrobatikus, táncos, zenés, énekes, tréfás előadásokkal színesítették az utolsó estét a résztvevők a legkisebbektől a legnagyobbakig. Este sor került a köszönetnyilvánításokra és a segítők, szervezők ajándékainak átadására, majd hajnalig folytatódtak a kötetlen beszélgetések, éneklések.

 

Augusztus 4-én, a családtábor utolsó napján a záró szentmisét Horváth József és Gyöngyös Balázs mutatták be. Szentbeszédében Horváth József visszaemlékezett a tizenegy évvel ezelőtti győri tábor pár mozzanatára, majd a házasság, az újrakezdés és a szeretet témájáról elmélkedett.

 

A délelőtt folyamán a felsősök szentek, boldogok életéről és ismert mondatairól beszélgettek a kihagyhatatlan közös focizás előtt. Ezután levél formájában számoltak be Istennek az elmúlt napok eseményeiről, és hálát adtak legkedvesebb pillanataikért. A kisebbek közben az udvaron játszottak és sportoltak.

A tábor utolsó napja nemcsak a lezárásról, hanem a kezdetről is szólt. Az előadások, tanúságtételek, beszélgetések hatására és a Szentlélek ezeken keresztül végzett munkája nyomán a táborozók szívében feléledt a vágy, hogy aktívabb szerepet vállaljanak az egyházmegye életében.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Pászner Gellért 

Magyar Kurír