Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templomok Éjszakája Nyőgérben

helyszín: Nyőgér, Szent Imre-templom

kezdés: 15 óra

A Szent György Plébánia (Ikervár) és a Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti Alapítvány (Nyőgér) szervezésében kerül sor a Templomok Éjszakája című zenei, filmes, lelki programra. 

  • 15.05    A Szentföldön – Jézus lábanyomán – Mit igazolnak az ásatások?

Napjainkban újra és újra megkérdőjelezik a Szentírás szavahihetőségét, Jézus istenségét, például olyan filmek, mint a Da Vinci kód és hasonló szellemű alkotások. Sok hívő és fiatal tesz fel kérdéseket a témával kapcsolatban. E DVD-n találkozhatunk a Szentfölddel, részletesebben azokkal a legfontosabb evangéliumi helyekkel, amelyeknek történetét az ásatások feltárták. Ezek igazolják az evangéliumi történetek valóságát, valamint azt, hogy Jézust az 1. és a 2. században már istenként tisztelték e helyeken a keresztények. A néző az itt található anyagból nemcsak bizonyosságot nyerhet az Evangéliumok hitelességéről, hanem segítséget kap arra is, hogy válaszolni tudjon a felmerülő kérdésekre. (kb. 73 perc)

  • Kb. 16.15 Alma Mater

Zene a Vatikánból, XVI. Benedek pápával (kb. 50 perc)

  • Kb. 17.05 Bibliaóra

A Biblia könyveiben olvasható szövegek nagy része eredetileg élőszóban hangzott el. Ezért hat másként a templomban hallott szentírási rész, mint az, amit az ember otthon önmagának, csendben olvas. A felvételen dr. Diós István atya olvas fel a Szentírásból. Ószövetség, Teremtés könyve, 1-9. fejezet. (kb. 45 perc)

  • Kb. 17.55 A jó pásztor – zenés filmdráma

Az ötvenes évek közepe táján egy nagy múltú, de szerény körülmények között élő család újmisét ünnepel: Brenner János atya a Szent Norbert-templomban bemutatja a legszentebb áldozatot. Két és fél év múlva ugyanerre a családra mélységes gyász borul. A fiatal pap holtan fekszik egy zsidai pajtaajtónál. Brutálisan meggyilkolták. Ez a film János atya papi életéről és tragikus haláláról szól, aki hitével, hivatástudatával, tisztességével, igaz emberi helytállásával nagy példát adott nekünk. (kb. 86 perc)

  • Kb. 19.20 Agapé – Szeretetvendégség a plébánián (kb. 40 perc)
  • Kb. 20.00 Esti harangszó
  • Kb. 20.05 Krisztus-misztérium szemlélése Máriával – Szentolvasó

A rózsafüzér titkai hitünk alaptételei. Tele vannak mélységgel és szépséggel. A lemezen elhangzik az Imádság a Magyarok Nagyasszonyához, majd a fájdalmas Szentolvasót hívő színművészek, valamint a Mária Rádió önkéntesei imádkozzák. Az imádságok a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghatározott és a Praeorator liturgikus vezérkönyvben megfogalmazott imaszövegeknek megfelelően hangzanak el. A magyarországi egyházmegyékben kötelező jelleggel ezt használják 2009. augusztus 20-tól. Az imádság módjai, titkai segíthetik azokat, akik most ismerkednek a Szentolvasóval. Elmélkedjünk, imádkozzunk közösen Krisztus misztériumáról Máriával! (kb. 35 perc)

  • 20.40 Egyházmegyei zarándokla – filmvetítés

Dr. Veres András megyéspüspök úr vezetésével 2011. április 30-án Mátraverebély-Szentkútra zarándokoltak az egyházmegye hívei, mintegy 1300-an. A zarándoklatról készült filmet ajánljuk azoknak, akik részt vettek ezen az imádságos közösségi összejövetelen és szívesen meghallgatnák újra Főpásztorunk homíliáját, visszaidéznék e közösségi élmény lélekemelő pillanatait, s megtekintenék a csodálatos tájat. Továbbá ajánljuk azoknak is, akik egészségi vagy egyéb okok miatt csak otthonról, lélekben tudtak csatlakozni a zarándoklathoz. (kb. 35 perc)

  • Kb. 21.15    Paradicsomi zene

A szentkereszti (Heiligenkreuz, Ausztria) ciszterci szerzetesek nagysikerű gregorián lemeze. (kb. 53 perc)