Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

ELTE és a szombathelyi egyházi felsőoktatás együttműködési megállapodásainak ünnepélyes aláírása

helyszín: Szombathely, Püspöki Palota Díszterme (Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3.)

kezdés: 11.00




Tájékoztató adatok, előzmények

Az ünnepélyes együttműködési aláírás jól illeszkedik abba a sorozatba, amit az ELTE megérkezésével megkezdett Szombathelyen (Lsd. Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködés, gépész duális képzés partnerei stb.). Az ELTE megérkezett Szombathelyre! – áll a meghívó szövegében is.
A szombathelyi felsőoktatás arculatát jól kiegészíti az egyházi felsőoktatás jelenléte a városban. Hiszen a Szombathelyi Egyházmegye első püspöke Szily János már a XVIII. század végén szemináriumot és Királyi Líceumot is alapított, biztosítva az oktatás magas színvonalát Szombathelyen.

Jelen ünnepségben aláírandó megállapodások:
1) ELTE – Szombathelyi Egyházmegye közötti megállapodás
A megállapodás az egyetemi lelkészség működéséről szól a Savaria Egyetemi Központban.
A Szombathelyi Egyházmegye 2011 ősze óta biztosítja a Savaria Egyetemi Központban az Egyetemi Lelkészség szolgálatát (Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség). Az egyetemi lelkész az egyházmegye papja nem áll munkaviszonyban a SEK-kel. Egyetemi lelkészként egyetemi kurzusokat tart, Veni Sancte és Te Deum szentmiséket hirdet, keresztény gólyatábort és nyilvános előadássorozatot is tart. Irodája van a SEK-en.

2) ELTE – Győri Hittudományi Főiskola közötti megállapodás
A Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában lévő hallgatókat érintő megállapodás. A Berzsenyi Dániel Főiskolán kezdődött a két intézmény közös szakjainak a története. A közösen indított szakok (hittanár-nevelőtanár és egy közismereti szak párosítása osztatlan tanárképzésben) folytatódtak a Nyugat-magyarországi Egyetem alatt is. Új lendületet ad a szakpároknak, hogy a közismereti szakok immár ELTE szakok lesznek.

3) ELTE – II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium közötti megállapodás
A II. János Pál Katolikus Szakkollégium 2012-es indulása óta partnere a Nyugat-magyarországi Egyetemnek és jelen megállapodástól az ELTE-nek is. Hasonlóan a budapesti Szent Ignác Szakkollégiumhoz. A II.JPKSZK hallgatói döntő részben az ELTE SEK hallgatóiból kerülnek ki a kétlépcsős saját felvételi eljárás során. De a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának hallgatóiból is vannak szakkollégistáink. A II. JPKSZK interdiszciplináris kurzusokat hirdet a SEK-en a bioetikától a keresztény liturgia alapjain keresztül a pedagógusetikáig.



Tervezett program
Ünnepélyes szerződés aláírások, sajtónyilvános esemény

11:00 Szerződés aláírási ünnepség

 
Program:
Főtisztelendő Császár István atya, a Szombathelyi Egyházmegye kormányzójának, házigazdának köszöntője
Excellenciás Dr. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, győri megyéspüspöknek köszöntője
Prof. Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorának ünnepi beszéde
Az együttműködések aláírása
Főtisztelendő Dr. Lukácsi Zoltán atya, a Győri Hittudományi Főiskola rektorának ünnepi beszéde
Főtisztelendő Dr. Németh Norbert atya, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója, egyetemi lelkész ünnepi zárszava