Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Keresztelő

keresztelo-sopron-szent-imre-plebania

Mi a keresztség lényege?

A keresztség Isten Szeretetének titkába avatja be, vezeti be a megkereszteltet. Isten szeretetének és kegyelmének forrása megtisztítja, és új élettel ajándékozza meg őt.

Mi a keresztség feltétele?

Az egyház minden olyan kisgyermek megkeresztelését örömmel vállalja, ahol a szülők (vagy a nevelőszülők) ezt kérik, és ígéretet tesznek arra, hogy igyekezni fognak a gyermeküket a hit titkával megismertetni. A keresztségnek semmilyen egyéb feltétele nincs.

A keresztelést végző atya egy alkalommal oktatást tart a szülőknek (és lehetőség szerint a keresztszülőknek) a hit és a gyermek hitben való nevelésének fontosságáról, arról, hogyan gazdagítja a hit a gyermek és a család életét.

Ha valaki 7 éves kor után kéri a keresztséget, akkor oktatásban kell részesülnie. A gyermekek esetében ez a hittanórákat jelenti, felnőttek esetében pedig külön oktatás szervez erre a célra minden plébánia. Ezen kívül el kell kezdenie bekapcsolódni a keresztény közösség életébe (Szentmise, és esetleg egyéb közösségi alkalmak).

Ki lehet keresztszülő?

Az lehet keresztszülő, aki a 16. életévét betöltötte (ez alól rendkívüli esetben kérhető felmentés), aki szentségekhez járulhat (vagyis például ha házas, akkor szentségi házasságban él), és a hitéhez méltó életet él. Ha nincs ilyen keresztszülő, akkor egy más személy lehet a keresztség tanúja, illetve keresztszülő nélkül is meg lehet keresztelni a gyermeket.

Van-e költsége a keresztelésnek?

Nincs, a keresztelő mindig ingyenes. Nagy örömmel várjuk és hívjuk a kedves szülőket, hogy hozzák megkeresztelni a gyermekeiket, nyissák meg előttük a hit és Isten szeretete megismerésének a kapuját!

Hol kell megkeresztelni a gyermeket?

Általában a gyermeket a szülők lakóhelyének plébániatemplomában kell megkeresztelni. Azonban, ha valamilyen ok miatt a szülők másutt szeretnék megkereszteltetni a gyermeküket, ezt is megtehetik. Ehhez nincs szükségük semmi külön engedélyre a lakóhely szerinti plébániától.