Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházi önkéntes hozzájárulás (régi nevén egyházi adó)

Egyházi önkéntes hozzájárulás


Az egyház alapműködésének költségeit (a templomok, plébániák, közösségi házak fűtésének, világításának; a kántorok, sekrestyések, papok útiköltségének, fizetésének költségeit) nem az állam fizeti, hanem a hívek adományaiból fedezzük. A hívek adományai nélkül az egyházunk, a templomaink nem tudnának működni. Nem tudnák a papok eltemetni az elhunytakat, látogatni a betegeket, oktatni a gyerekeket, megtartani a Szentmiséket, megáldani az ifjú párok házasságait, nem tudnának működni az egyház által fenntartott közösségi házak, a gyerekek nyári táborai és még sorolhatnánk. A hívek adományaira nagy szükség van, és hálásak vagyunk azért, hogy a legtöbb hívő ember ennek tudatában van, és bőkezűen segíti az egyházat.

Az adományok több formában felajánlhatóak (a Szentmisék alatti perselyezéskor, az személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával, és az önkéntes egyházi hozzájárulás /régi nevén egyházi adó/) megfizetésével.

Az önkéntes egyházi hozzájárulás mértéke évente körülbelül az éves jövedelem 0.5%-a. Természetesen akinek ez gondot jelent, kevesebbet is köszönettel elfogadunk. Ez a felajánlás, amint a nevében is benne van, önkéntes. A megfizetése nem feltétele annak, hogy valaki az egyház szolgálatait kérhesse (például keresztelést vagy temetést).