Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Száz éve született Szent II. János Pál – Bélyegkiállítással emlékeznek a pápára Szombathelyen

2020630belyegkiallitas2Sokan voltak kíváncsiak a Szent II. János Pál pápaságának története bélyegeken és képeslapokon című kiállítás megnyitójára a Püspöki Palotában kialakított látogatóközpontban. (www.vaol.hu)

Az eredeti elképzelés szerint a megnyitó május 18-ára, a Szentatya 100. születésnapjára esett volna. A járványhelyzet miatt tartották meg csak most a rendezvényt. A Püspöki Palota alsó, hosszú folyosóján 38 tablón helyezték el Steindl Rezső bélyeggyűjtő több száz relikviából álló gyűjteményét. A szentatya életútját számos bélyeg, képeslap, és képes boríték őrzi. A megnyitón dr. Perger Gyula plébános, püspöki referens, az Egyházmegyei Látogatóközpont igazgatója felidézte II. János Pál pápa nem mindennapi életútját.

Kiemelte, hogy 1978 nevezetes év volt, a három pápa éve. Ekkor halt meg VI. Pál pápa, akit I. János Pál követett, de 33 nap után elhunyt. Az ő utódja lett a fiatal lengyel bíboros, aki elődje iránti tiszteletből vette fel a II. János Pál nevet. Ő volt 455 év után az első nem olasz nemzetiségű pápa. Pápaként sokat tett a népek és vallások közti egyetértés elősegítéséért. Ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Tevékenysége nagyban hozzájárult a kommunista diktatúrák összeomlásához. II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa.

Dr. Székely János megyés püspök köszöntőjében a 20. századi történelem egyik legjelentősebb személyiségének nevezte. Felidézte a pápa 1991. évi szombathelyi látogatását, az ünnepi szentmisét a repülőtéren és a vizitet a Püspöki Palotában.

A kiállítás október 16-áig látogatható.