Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

MEGTARTOTTÁK AZ ANDRÁSHIDAI TEMPLOM FELÚJÍTÁSÁNAK ZÁRÓÜNNEPSÉGÉT - A Mária-fülke célja, hogy elősegítse a Boldogságos Szűz tiszteletét

ÁldásPénteken tartották az andráshidai templom teljes felújításának záróünnepségét, amelyen Székely János szombathelyi megyés püspök megáldotta az új kerítést és a nemrég elkészült Mária-­fülkét. (www.zaol.hu)

ÁldásPéntek délelőtt röviddel 10 óra előtt az andráshidai templomnál hívők maroknyi csoportja várakozik a július eleji hűvös nyárban s gyönyörködik a szent épület megszépült környezetében. Nagy nap a mai, amelyre meghívták püspöküket is. Székely János kedves mosollyal köszönti a megjelenteket, akik Grácián atya szíves invitálására lassan elfoglalják helyüket a padokban.

Áldás„Angyaloknak Királyné­ja, tiszta Szűz! Kérjed a Te szent Fiadat érettünk. Ékes virágszál, hozzád esdeklünk. Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!” – csendül fel a Mária-ének, miközben a püspök ministránsok vezette kísérete a padsorok között az oltár elé vonul.
Az andráshidai templom – idézi fel Ocsovai Grácián, az olai Jézus Szíve-templom plébánosa – 2007 óta tartozik a ferences plébániához. 2012 novemberében tűz ütött ki az épületben, felújítása a következő esztendő augusztusában kezdődött, s egy évvel később a felszentelésekor kapta meg a Szent Kereszt Felmagasztalása titulust. (A rekonstrukció teljes költsége mintegy 20 millió forint volt, ebből nyolcmilliót a plébánia nyert pályázaton, s az egyházmegye, az önkormányzat és a hívek közössége is hozzájárult a finanszírozáshoz.) Most pedig elkészült a kerítés és a Mária-fülke, benne egy szoborral, ami a keresztút 13. stációját ábrázolja: miután Jézust levették a keresztről, édesanyja karjaiba helyezik.

Áldás– Hálát adunk azért, hogy gyönyörűen szépül a templom és környezete, ami mutatja az itt élők hitét, hűségét – bocsátja előre Székely János, aki Reményik Sándort idézve („Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát!”) kiemeli: ha szeretnénk, hogy magyar népünknek legyen jövője, legyenek derűs, építkező, sok gyermeket vállaló családjaink, legyenek csillogó szemű, lelkes fiatalok, ahhoz e két dolog, a szellemi építkezés e két helyszíne a legfontosabb. – Legnagyobb kincsünk a hitünk. Miközben sok más, nálunk nagyobb nemzet eltűnt, általa mi ezer éve meg tudunk maradni, mert volt egy szent királyunk, aki a Szűzanya oltalmába ajánlott bennünket. És csak addig van jövőnk, amíg ebben a hitben megmaradunk. Ezt hirdeti és ezt szolgálja a megújult templom is. Imádkozzunk, hogy legyen ez az Istennel való találkozás, a belőle való töltekezés helye.

ÁldásA szentmise után a püspök megáldotta az új létesítményeket, hangsúlyozva, az út mellett elhelyezett Mária-fül­ke célja, hogy elősegítse a Boldogságos Szűz tiszteletét. Ő olyan példakép, akit mi, hívek bátran követhetünk napjainkban is, szükségünk idején, hiszen anyai pártfogásával minden veszedelemtől és bajtól megoltalmaz minket, fogalmazott könyörgésében a főpásztor.