Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egy ország szimbóluma - Jó ütemben halad a jáki Szent György-templom és épületegyüttes felújítása

Jáki templomMár az építőipari kivitelezésnél, a restaurálási munkáknál tart a jáki Szent György-templom, a mellett álló Szent Jakab-kápolna, az Apáti-ház és a egykori kolostori gazdasági épületek felújítása. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be 2020. július 9-én. 

Sarkadi Márton2017 végén a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően újraindult a jáki templom és a környező épületek – Szent Jakab-kápolna, Apáti-ház, egykori gazdasági épületek -helyreállítása, mondta a sajtótájékoztatón Sarkadi Márton, projektvezető. Hangsúlyozta: ez a munka nem csak az épületek megújítását jelenti, hanem arra is irányul, hogy mód legyen megfelelő körülmények között bemutatni azokat a művészeti, történeti emlékeket, amelyek a Ják nemzetség, a település és a templom-kolostor történetével kapcsolatosak. Ennek a munkának a derekán járnak a szakemberek, hangsúlyozta Sarkadi Márton: elkészültek azok a tervek, szakvélemények amelyek megalapozzák  a kivitelezést. Megindult az építőipari kivitelezés és a restaurálás is. A tervek szerint a felújításnak köszönhetően létrejön egy olyan épületegyüttes, amely szolgálja az ideérkező turistákat és egyben a helyieket is, emellett az épületek értékeit is megőrizni. 

Jáki templomSarkadi Márton kiemelte: az elmúlt időszakban a szakemberek értékelték a templom és a környező épületek állapotát, talajszerkezeti, talajmechanikai vizsgálatokat végeztek, falkutatási munkák, ásatások zajlottak. Ezeknek köszönhetően készülhettek el azok a tervek, amely alapján a helyreállítási munkák zajlanak. Így pl. a Szent Jakab-kápolnánál található támfal újjáépítése, amely megakadályozza, hogy a domb tovább errodálódjon és a kápolna esetleg a mélybe csússzon. Ugyancsak a vizsgálatok alapján tudtak a szakemberek egyértelmű választ adni arra, hogyan lehet hatékonyan védekezni a talajnedvesség ellen, hogyan lehet időtállóan restaurálni a köveket.

A falkutatások során a 19-20. század fordulóján felhordott vakolatokat eltávolították, amelyeknek köszönhetően olyan részletek kerültek elő amelyek a templom középkori és 16-17. századi átépítéséről tanúskodnak. Így sok újabb ismerettel bővült az a kép, amelyből kirajzolódik a templom története. Az ásatások pedig arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy a Szent György-templom előtt is állt már ezen a helyen egy templom. 

Jáki templomV. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: különleges szakrális, művészettörténeti emlék a jáki templom, de szimbólum is. Szimbóluma a megyének, az országnak is. A kormány 2017 végén egy egyedi kormányhatározattal több mint 2 milliárd ft-ot ítélet meg a jáki templom felújítására, véget vetve annak az időszaknak, amikor egymástól elszigetelve, kisebb-nagyobb felújítások történtek. 

Az országgyűlési képviselő kiemelte: az elmúlt időszak egyik tanulsága, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani arra a miénk, amit mi magyarok felhalmoztunk. Mivel a járvány egyik következménye, hogy a belföldi turizmus meg fog újulni, fontos, hogy a jáki templom méltó módon fogadja az ideérkezőket.

Sarkadi Mártonnal és a jáki templomban zajló munkálatokkal kapcsolatban a Martinus 2020. márciusi számában készült riport, amelyet elolvashatnak itt. 

A jáki templomban zajló munkákról Sarkadi Mártonnal készült interjúnkat itt tekinthetik meg. 

https://www.youtube.com/embed/visTbKAC4cs