Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a felújított bérbaltavári templomot

MegáldásCsászár István általános helynök áldotta meg a Szent Miklós tiszteletére szentelt és az elmúlt években felújított bérbaltavári templomot.

MegáldásIdén ünnepli Bérbaltavár, a falu baltavári  részén álló Szent Miklós-templom felszentelésének 275 éves évfordulóját. A Tolnai Festetics József építtetett templom 1745-ben készült el, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Déri Péter, esperes-plébános. A templom történetével kapcsolatban elmondta: az épület északi része középkori, a korábbi martonfai templom alapjaira épült, ez a kutatások is igazolták. Az 1930-as években építették a templom szentélyét, valamit a sekrestyét, majd a 40-es években a hajórészt, a kórust, a tornyot. Így alakult ki a templom mostani formája. Az elmúlt évtizedekben voltak ugyan kisebb-nagyobb felújítások, de a kétezres évekre leromlott a templom állaga. Főleg a tetővel voltak gondok, tette hozzá Déri Péter. Így ezzel kezdték meg 2013-ban a felújítási munkákat, valamint ekkor került sor a toronysüveg rendbetételére is. 2018 és 2020 között újabb pályázati források, állami és egyházmegyei támogatások és a hívek nagylelkű adományai révén folytatódhatott a templom megújulása. Falkutatási munkák mellett elkészült a műemléki terv, a megmaradt történeti anyagokat - az egyházi visitációs jegyzőkönyveket - lefordították latinról magyarra. Sor került a templom külső tatarozására, szigetelésére, megoldották a csapadékvíz elvezetést, parkolókat alakítottak ki a gépjárműveknek. A templombelső részleges festését is elvégezték, kicserélték az elektromos vezetékeket, a lámpatesteket, 1 ablak kivételével valamennyi nyílászárót. Restaurálták a gyertyatartókat, a szobrokat, a tartó állványokat.  A templom környezetének parkosítása 2020 őszén valósul meg a nyári meleg miatt.

MegáldásAz eddigi beruházások mintegy 55 millió forintból valósultak meg, mondta Déri Péter, hozzátéve, hogy további támogatásokból tervezik a szekkók, az oltárok felújítását. Kiemelte azt is, hogy a templom megújulásáért széles  körű összefogás bontakozott ki a faluban, és az elszármazottak is szívesen jöttek és vettek részt a munkákban.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Némethné Beczők Bernadett, Bérbaltavár polgármestere, Kovács Mária, a bérbaltavári egyházközség elnöke és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki kiemelte: a templom építői  hozzátettek Isten tervéhez, a templomon keresztül hitet adtak az itt élőknek, és ez a hit megőrizte ezt a kicsi közösséget.

Császár István általános helynök áldotta meg a felújított templomot. 

A templom megáldását és a szentmisét visszanézhetik itt.
 

További képek a Vas Népe beszámolójában, ide kattintva.