Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megtapasztalni a szeretet boldogságát - Nagyszülők megáldása Szombathelyen

Nagyszülők megáldásaSzent Joachim és Szent Anna ünnepén a szombathelyi Székesegyházban Székely János megyéspüspök megáldotta a nagyszülőket. 

Nagyszülők megáldásaSzent Annára és Szent Joachimra, a Boldogságos Szűz Mária szüleire emlékeztünk liturgikus emléknapjukon, július 26-án.

Az újszövetségi könyvek semmit nem mondanak Szűz Mária szüleiről, nevüket sem említik. Egy 2. századi apokrif könyv szerint Mária édesanyját Annának, édesapját Joachimnak hívták. Az Anna név annyit jelent: kegyelemmel áldott, a Joachim pedig: Isten megvigasztal.

Szent Anna és Szent Joachim ünnepe a 13–14. században terjedt el Európában, annak az érdeklődésnek következményeként, amellyel Krisztus emberi természete és emberi valósága felé fordultak a hívők – ekkor élénkült fel az Üdvözítő nagyszülei iránti tisztelet is. (www.magyarkurir.hu)

Nagyszülők megáldásaEgyházmegyénk számos templomában részesítették áldásban ezen az ünnepen a nagyszülőket. Így volt ez július 26-án a Székesegyházban is, ahol az esti szentmisén Székely János megyéspüspök áldotta meg a megjelenteket. 

Szentbeszédben visszautalt a napi evangéliumra, amelyben Jézus arról beszél, hogy Isten országa olyan mint amikor valaki elrejtett kincset megtalál. A régi időkben sok volt a háború és az emberek gyakran elásták a kincseket, úgy menekültek el, vagy az adószedők elől mentették így el a vagyonukat. Ennek az lett a következménye, hogy sokszor a leszármazottak már nem tudták hol a családi vagyon. Így nem volt váratlan, hogy valaki kincset találjon.

Székely János utalt rá: ilyen váratlan módon talált rá a kincsre, Isten országára Szent Ferenc, amikor fiatalon sok mulatozás után a lelke mélyén hangot hallott, hogy egy leprást öleljen meg és segítsen neki. Ferenc hallgatott a hangra és átölelte a sebekkel teli embert. És abban a pillanatban a szíve megtelt olyan örömmel, amit addig nem ismert. Addig ugyan ismerte a magának szerzet örömet, de most megtapasztalta a szeretet boldogságát és örömében mindent odaadott. 

Nagyszülők megáldásaAz evangélium arról is szól, hogy az életünk kincsei közelebb vannak hozzánk mint gondolnánk, mondta Székely János: el van rejtve a házastársban, közeli rokonban, de sokszor vakok, süketek vagyunk, hogy ezt meglássuk. A mi életünk is titokzatos szántóföld amibe Isten kincset rejtett el.  Nem kell elmennünk a világ végére: minden emberi szívben, a házastársban, gyermekeinkben, rokonokban ott rejtőzik az Isten. Minden ember az Ő remekműve. 

Székely János arra kérte a jelenlévő unokákat, hogy figyeljenek a nagyszüleikre: hallgassák őket, kérdezzék őket életükről, családjuk életéről. Kérdezzétek  a nagyszülőket, a szívetek legyen nyitott arra a sok kincsre ami az Ő életükben rejtőzik, mondta Székely János. 

Nagyszülők megáldásaA nagyszülőkhöz fordulva Szent Anna és Szent Joachim életét állította számukra példának, akik fontosnak tartották, hogy lányukat, Máriát megismertessék Istennel, ott legyen a templom közelében. A legnagyobb kincs amit az unokáknak át lehet adni, hogy  megismerjék az élő Istent, az Ő szeretetét, mondta a megyéspüspök. 

A szentbeszéd meghallgatható itt.