Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Felújítják a letenyei plébániát

Magyar Falu ProgramKözösségi teret alakítanak ki a Magyar Falu Programban nyert 30 millió forintból a város plébániáján. Megújul az épület és jut programok szervezésére is. (www.zaol.hu)

Aigner Géza plébános elmondta, a földszinti részt teszik alkalmassá különféle programok megtartására, ezért nyílászárókat cserélnek, felújítják a szigetelést és a vizesblokkokat, s további kisebb munkákat is elvégeznek majd a kivitelezők.

– Ministráns és hittanos foglalkozásokat, közösségi összejöveteleket tartunk majd, s egyházközségi találkozókat szervezünk – sorolta Géza atya, hozzátéve, a felújítás után itt bemutathatják a plébánia történetét feldolgozó anyagokat, és olyan eseményeket szervezhetnek, amelyek az oda tartozó öt település híveinek és polgárainak lelki épülését segítik.

A letenyei plébánia a városon kívül ellátja Bázakeretytyét, Zajkot, Kistolmácsot és Lasztonyát, a közösségi tér az ott élőket is szolgálja majd.

Aigner Géza arról is tájékoztatott, most közbeszerzést írnak ki, s miközben a nyertes dolgozik, összeállítják azt a programtervet, ami „a közösség életét előreviszi és a város egyik színfoltja lesz”.

A beruházást előkészítő megbeszélésen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő azt mondta, a választókerület eddig is sikeres volt a Magyar Falu Programban, s ez folytatódik.

Cseresnyés Péter arról is beszélt, a választókerületből tavaly mintegy 60 település nyert kisebb-nagyobb összeget a Magyar Falu Programban terveinek megvalósítására, és a sikertörténet folytatódik.

– Az idei kiírások közepén járunk, és már a térség harmada kapott forrást ebből a programból – vont mérleget a képviselő.

– Közösségi házak, önkormányzati épületek, utak, járdák újulnak meg, és hamarosan további kiírások is megjelennek, így várhatóan szinte mindenki elmondhatja majd a következő év végéig, hogy nyert a Magyar Falu Programban, amelyet az ötezer fő alatti települések támogatására dolgozott ki a kormány.

A falvak és a kisebb városok ugyanakkor nemcsak erre a forrásra számíthatnak, tette hozzá a politikus, hiszen a Belügyminisztérium is rendszeresen ír ki pályázatokat, és európai uniós programokból is indulnak beruházások. Dél-Zalában szinte nincs olyan település, amely ne tudna felmutatni az elmúlt tíz év eredményeként legalább két-három fejlesztést, ami a megszépülést, a komfortosabb életet szolgálja.

A pályázat előkészítésében segített Géza atya egykori osztálytársa, Vida László is, aki szerint jó helyre kerül a pénz, hiszen az a közösséget, főként a fiatalokat szolgálja.