Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Közelebb kerülni Istenhez - Imatábor Ikerváron

Imatábor2020. július 27.-augusztus 1. között rendeznek Imatábort Ikerváron. Közel 100-an vesznek részt az idei táborban.

ImatáborEgyházmegyénkben legutóbb Zalaegerszegen rendeztek imatábort. Ott már jubileumot ültek: huszadik alkalommal szervezték meg a hitet és közösséget építő programot. A zalai élményekből nőtt ki, gencsapáti családok kezdeményezésére, a most Ikerváron megrendezett tábor, tudtam meg Óra Krisztián atyától, aki idén is lelki vezetője a közös együttlétnek. A cél az imatapasztalatok átadása,  bátorítani a résztvevőket a Szentírás olvasására, együtt lenni az Ige körül, megélni egy keresztény közösség értékeit. Ugyan a gyerekeknek, fiataloknak szól elsősorban a tábor, mégis fontos a felnőttek, a szülők jelenléte, akik tanúságot tesznek hitükről, Isten kapcsolatukról, tette hozzá Krisztián atya. Ez a tanúságtétel megerősítő a gyerekek számára. Vannak a táborban olyan gyerekek akik együtt imádkoznak a szüleikkel, de olyanok is akiknél ez nem így van. Mégis itt vannak, mert a korábbi találkozókon megérintette őket Isten és itt tudnak a hitükben növekedni, lehetnek ők a családjaik evangelizátorai, mondta Krisztián atya. Fontos tudatosítani, hogy Isten része az életünknek, és fontos, hogy a családok befogadják őt. 

ImatáborA tábor sajátossága, hogy minden nap egy meghatározott szentírási szakaszról beszélgetnek egymással a résztvevők, kiscsoportokban. A szentmiséken pedig – prédikáció helyett – a felmerülő gondolatokat osztják meg egymással. Így volt ez  ma is, amikor Jézus életének azt a pillanatát idézték fel, amikor az utolsó vacsora előtt megmosta tanítványai lábát. Vajon miért tette ezt Jézus? Mi ennek az üzenete? – többek között ezek a kérdések merültek fel, miközben a kiscsoportok maguk is megismételték Jézus tettét. A szentmisén Bokor Zoltán, sárvári káplán igyekezett a kérdésekre választ adni és rávezetni a résztvevőket Jézus tettének értelmére, mélységére. 

ImatáborA mise után még Schmidt Bíborkával sikerült beszélnem, aki első alkalommal vesz részt az Imatáborban. Az iskolájában látta a felhívást és az egyik osztálytársával közösen jöttek el. Az imádság nem ciki, válaszolta egy kérdésemre, hozzátéve. persze sokat számít az a közösség is ami körülveszi a fiatalokat, embereket. Elárulta: családjával minden este közösen is imádkoznak, emellett az iskolában is rendszeresen szentmise. 

A táborozók minden nap izgalmas szabadidős programokon is részt vehetnek. Kedden este éjszakai túra szerepelt a kihívások között, de lesz még imaösvény vagy sportprogram is.