Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsúi szentmise Nagykutason

Nagykutasi búcsú„Zeng a harang hívó szóval  e szép ünnep reggelén...”- így kezdődött a búcsúi szentmise Nagykutason 2020. július 26-án, hogy a templom védőszentjét idősebb Szent Jakabot, az első vértanú apostolt ünnepelték.  

Nagykutasi búcsúA szentmise áldozatot plébánosunk meghívására Dr. Kürnyek Róbert pasztorális helynök, zalaegerszegi iskolalelkész mutatta be, aki már a szentmise kezdetén azt kérte közösségünktől, hogy imádkozzunk Szent Jakabhoz, mennyei pártfogónkhoz azokért, akik távol maradtak ezen ünnepi alkalomról. Szent Jakab az apostolok között különleges helyet foglal el, ő lett a zarándokok védőszentje, aki utat mutat mindnyájunknak, hiszen mi is zarándokok vagyunk a földi életben és megyünk a Mennyország felé. Mindig jó ha a hosszú úton van kísérőnk, társunk, aki segít.

Nagykutasi búcsúA felolvasott evangéliumi szakasz -  Mt 20,20-28 -  nagyon emberi  mai szemmel is, hiszen hallottuk a Zebedeus fiúk is protekciót szerettek volna, melyet édesanyjukon keresztül kívántak megszerezni ahhoz, hogy Jézus közelében a legjobb hely jusson számukra. Jézus azonban figyelmezteti őket: „Nem tudjátok, hogy mit kértek...” Nem az alapján lehet bekerülni a Mennyországba, hogy kinek milyen protekciója van, hanem életünk során végzett jótetteink alapján. Vajon megtaláljuk e magunkat az evangéliumi történetben, megtaláljuk-e azokat a fontos dolgokat amiért érdemes protekciót kérni? Sok-sok imával, jó tettekkel, Jézus édesanyján, Márián és a szenteken, - pl. Szent Jakabon - keresztül elérhetjük ezt. Jézus arra tanít bennünk, hogy ne ügyeskedjünk, ne protekciót keressünk, ne akarjuk magunknak az első helyet mindenütt megszerezni, hanem szeressük egymást és éljünk jó közösségben, példamutatóan. Tehát ezért imádkozzunk ezen a mai szép ünnepen, nyújtsuk ki kezünket embertársaink felé, keressük közösségünkben azokat, akiket meghívhatunk – kérte Robi atya szentbeszéde zárásaként

Nagykutasi búcsúGyöngyös Balázs plébánosunk megköszönte Robi atyának, hogy elfogadta a meghívást és tanított bennünk és irányt mutatott kis közösségünknek a tartalmasabb, jobb életre és, hogy a távolmaradókat hogyan hívjuk meg az evangélium követésére.

Szalai Henrietta a Mindszenty iskola tanulója egy virágcsokorral köszönte meg Robi atyának a jelenlétét és a szép szentbeszédet.

A szentmise záró áldása előtt Gyöngyös Balázs plébánosunk megáldotta a gépjárműveket, hiszen ezen a napon Szent Kristófnak is ünnepe van, aki az utazók, úton lévők védőszentje.