Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Közösségfejlesztő tréning Tótszerdahelyen

FelnőttképzésKözösségfejlesztő tréninget szerveztek Tótszerdahelyen. 

FelnőttképzésVasárnap az EFOP-1.3.7-17-2017-00131 számú projekt keretében utolsó napjához értünk a Tótszerdahelyi Plébánia plébánia által szervezett közösségfejlesztő tréningnek. Izgatottan vártuk a napokat melyeket együtt tölthettünk a plébánia területéről, négy faluból érkező résztvevőkkel. Új ismeretségekre tehettünk szert, és közelebb kerülhettünk az általunk már ismertekhez. A záró harmadik napon felelevenítettük az előző alkalmakon való élményeinket, ismereteket és tanulságokat. Vasárnap léven gitáros szentmisével szenteltük meg a napot, ahol a tréningen résztvevőkkel rögtönzött énekkarrá alakultunk, és Rettegi Zsolt tréner, vezető gitárkíséretével dicsértük az Urat. A déli harangszó után finom, bőséges ebéd várt minket a helyszínen a Tótszerdahelyi Plébánián.

FelnőttképzésA délután folyamán szó esett arról, hogy milyen képeket és tulajdonságokat társítunk egyes személyekhez. Zsolt trénerünk rövid történeteket olvasott melyekből ki kellett választanunk a számunkra legszimpatikusabb illetve a legunszimpatikusabb szereplőket, miközben a legkevesebb információt kaptuk róluk. Rádöbbenhettünk, hogy mennyi mindent társítunk egy ember tulajdonságaihoz egyszeri tettei, róla hallott történet és rövid ismeretség alapján. Megtanultuk, hogy eddigi életünk és múltunk által érkeztünk meg jelen helyzetünkbe, de ha közösséget akarunk kialakítani bárkivel, a közös cél és érdek vihet minket oda ahova el akarunk jutni. Nem az számít, hogy jutottunk idáig, hanem, hogy hová tarunk. Nem az egyén tetteit kell nézzük, hanem próbáljuk megérteni annak miértjét. Hallhattunk arról hogyan és hány főből épülhet fel egészséges közösség, ki és hogyan lehet vezető, milyen szerepet tölthetnek be egy közösség tagjai és ez hogyan változhat... Előadónk saját életéből is hallhattunk példákat. Szituációs gyakorlatokat végeztünk, hogy még jobban megnyíljunk egymás irányába.
FelnőttképzésBiztosan mondhatom, az ölelések, könnyek és őszinte tekintetek és szóbeli megnyilvánulások is árulkodtak róla, hogy e három együtt töltött nap alatt mindannyian sokat fejlődtünk. Szívünkben felébredt a vágy hogy plébániánk területén létrejöjjön egy közösség, ahova jó tartozni, ahol jó együtt lenni, ahol jó találkozni.
Köszönjük Zsoltnak hogy eljött hozzánk, és nyitottságával, barátságával sok hasznos tanácsot adott. A jó mag remélhetőleg jó talajba hullott. Plébánosunk napzáró szavai szerint: "jó közösség csak Krisztusra épülhet".

Ez a kurzus lehet valaminek a kezdete. Ha vannak is még bennünk kérdések: hogyan, hol, kikkel... Próbálkozni fogunk az első botladozó léptekkel, az utat majd Jézus Krisztus mutatja, mert az Ő szeretete a közös pont amiből elindulhatunk. A napi evangélium is legyen megerősítés számunkra :
"Biztos vagyok ugyanis benne, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van."

Ha Krisztusra építünk, szeretettel leszünk egymás iránt, és próbáljuk hasznosítani a hallottakat, és megteszünk mindent ami tőlünk telik, és mindez lelkünk és egymás épülésére válik, a Jóisten áldása is velünk lesz.

Köszönjük a lehetőséget!