Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Önismereti tréning bérmálásra készülő fiataloknak Tótszerdahelyen

Önismereti tréningBérmálásra készülő fiataloknak szerveztek önismereti tréninget Tótszerdahelyen augusztus 3-5. között.

Önismereti tréningA Tótszerdahelyi Plébánia a bérmálásra készülő fiataloknak Székely János püspök atya felhívására 08. 03.- 08. 05.-ig az EFOP-1.3.7.-17-2017-00131 számú projekt keretében bérmálásra felkészítő önismereti tréninget tartott Rettegi Zsolt és felesége Katica.

A hétfői nap folyamán az ismerkedésé volt a főszerep, hiszen annak ellenére, hogy a plébániához tartozó négy falu fiataljai jól ismerik egymást, a tréninget vezetőknek, illetve a Letenyei Plébániáról érkező fiataloknak mindenki ismeretlen volt.
A különféle szituációs feladatoknak köszönhetően, fergetegesen jó hangulat alakult ki, s a nap végére teljesen összekovácsolódott a csapat.

A keddi napon egy érdekes feladattal kezdtük a napot: mindenkinek választania kellett egy képet, amelyik megfogta, és beszélnie kellett arról, hogyan kapcsolódik a hitéhez, életéhez.
Előtte viszont nagy örömmel vettük, hogy a plébániánk kispapja Mihovics Szebasztian is csatlakozott hozzánk!
Második feladatként egymással szembe ülve adott időre különféle kérdésekre kellett válaszolni.
Közben meglepetésként plébánosunk Petrics Józsi bácsival rögtönzött latin nyelvű előadása nagy sikert aratott, mely után kicsit nehéz volt a következő feladatra koncentrálni:
Papirra 5 db dolgot felírni, kérdésekre vàlaszolva, mi lennék ha....
Kis szünet után nagyon érdekes dologgal folytattuk: Hogyan értékelem magam, hogyan értékelnek mások...

Aztán elérkezett az ebédidő...
Köszönjük Bedő Máténak a finom körtét, és a helyi konyhának a finom ebédet!
Ebéd után a templomban folytattuk a napot, majd azt az izgalmas témát feszegettük, hogy hogyan lehetünk jobbak a másiknál... két lehetőség van... mi magunk akarunk jobbak lenni... vagy hozzánk képest lekicsinyítjük a másikat...
Aztán szóba került "ciki", mint téma.
Mit gondolnak a fiúk egymásról és a lányokról, ill. fordítva.
A nap zárásaként pedig el kellett mondani egymásnak, mi az a jó, amit látunk a másikban.

A végére Aigner Géza letenyei plébános is megérkezett közénk, s őt is igyekeztünk bevonni az utolsó feladatba. 

Szerda délelőtt megnéztük a Viskó c. filmet, majd a film kapcsán beszélgettünk együtt, és kis csoportokban a hit mélységeiről, a megbocsátásról, szenvedésről, bűnről, Megváltásról, a Szentháromság (együtt és külön külön) jelenlétéről a világ, az ember és az egyén életében...
Egy idézet a filmből, ami nagyon megfogott minket: A Szentlélek - akit egy fiatal nő jelenített meg mondta: " Mi nem magyarázkodunk, de meggyógyítunk, ha engeded..."

A finom ebéd elfogyasztása után átmentünk a templomba, ahol a délelőtti gondolatokat ima formájában is kifejezésre juttattuk.
A nap zárásaként pedig felkészültünk az esti előadásra, azaz A kis herceg c. művet beszéltük át, és azzal kapcsolatos feladatokat oldottunk meg.

A három együtt töltött fantasztikus nap zárásaként 17 órakor a helyi templomban az Ébren Álmodók Együttes feldolgozásában a meghallgattuk A kis herceg c. művet.

Külön öröm volt számunkra, hogy az egyik jelenetnek mi is szereplői lehettünk!