Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent István napja Szentgotthárdon

Szent István király ünnepe2020. augusztus 20-án Szent István király főünnepén - megemlékezve az államalapításról és hálát adva az új kenyérért is - ünnepelték a szentgotthárdi hívek apostoli nagy királyunk szenttéavatásának 937., és a város III. Béla király általi alapításának 837. évfordulóját.

Szent István király ünnepeA fúvósok ünnepi térzenéje után 9 órakor kezdődött az ünnepi szentmise. A szentmisén részt vettek többek között: Kissné Köles Erika az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója, Orbán István a Járási Kormányhivatal vezetője, Huszár Gábor, Szentgotthárd Város polgármestere, Bauer Károly érdemesült polgármester, a város önkormányzati képviselői és díszpolgárai.

Szent István király ünnepeVárosunk plébánosa szentbeszédében arról szólt, hogy az isteni törvények, melyre az Intelmek is utal, valamint a Szent Korona létével is utal, ma is eligazodási pontot, útmutatást jelentenek életünkben. Szent Istvánhoz hasonlóan nekünk is meg kell találni a mindennapokban annak lehetőségét, hogy ezeket képviseljük. A szentmisén a templomi és a városi kórus végezte a zenei szolgálatot Soós János kántor-karnagy úr vezetésével.

Szent István király ünnepeA szentmise befejezése után a város polgármestere Huszár Gábor szólt az ünneplőkhöz, bemutatta a város halhatlanjainak aranykönyvét, és megszegte a megáldott kenyeret. Ünnepélyes szentségkitétellel vette kezdetét a templom szentségimádási napja. a nap folyamán egyéni és közösségi imára volt lehetőség. 5 órakor Bodorkós Imre atya vezetett szentségimádási órát, melynek végén szentségi áldást adott. Este 6 órakor ismét szentmisét mutattunk be.

Lang Márk
Fotó: Bana Ferenc