Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Isten szeretete hatalmas forrás - A felújított kiskutasi iskolakápolna megáldása

KápolnamegáldásJézus arra tanít minket, hogy Isten szeretete olyan mint egy hatalmas forrás: soha ki nem apadó forrásvíz, örök életre szökellő vízforrás, kimeríthetetlen kút, mondta a felújított kiskutasi iskolakápolna megáldásakor Székely János megyéspüspök. 2020. augusztus 30-án került sor az ünnepségre.

KápolnamegáldásKiskutas apró falu Zala megyében, közel Zalaegerszeghez. Kápolnáját Jézus Szíve tiszteletére szentelték. Felújítása nemrég fejeződött be. Korábban egy lepusztult épület volt ez, gazos, elhanyagolt kerttel, mondta Halász Gábor, a település polgármestere, hozzáéve: az elmúlt években lépésről lépésre haladva újították meg az épületet, majd a kertet is. Mivel itt volt a könyvtár, a kápolna is, elnevezték Menedékháznak és ezt a falubeliek is használják.

KápolnamegáldásAz a szárnya a Menedékháznak, ahol az iskolakápolna van, korábban vizes épület volt, indokolta a felújítás szükségességét a polgármester. Ennek orvoslására pályázati forrást nyertek. Ám a kivitelezés során kiderült, hogy nem a falak miatt vizes az épület, hanem az épület padlózata és annak alapja okozza a problémát. A terveket módosították, és a kivitelezésnek köszönhetően a következő évtizedekben ezzel már nem lesz probléma, mondta a polgármester. Gyöngyös Balázs, a település plébánosa reményét fejezte ki, hogy a felújítás hozzájárul a hitélet megújulásához is és a helyiek minél nagyobb számban vesznek részt a kápolnában szervezett szertartásokon, imaalkalmakon, rendezvényeken.

KápolnamegáldásSzékely János megyéspüspök áldotta meg a felújított iskolakápolnát. Szentbeszédében kiemelte: Kiskutas kútja a kápolnában van, ahol jelen van az Élő Isten. Addig van ennek a falunak jövője, amíg ide jönnek meríteni az emberek. Az emberi szívet egészen csak a teremtő Isten tudja betölteni. Van bennünk egy olyan szomjúság amelyet földi forrás nem tud oltani, csak az Isten. Ha nem megyünk ehhez a forráshoz, akkor nemzetünknek nem lesz jövője. Tudta ezt Szent István, amikor elrendelte, hogy 10 falu építsen templomot.

KápolnamegáldásEurópában napjainkban templomokat adnak el, rombolnak le, mert azt hangoztatják, hogy vallás nem kell, Isten nem kell. Hálásak lehetünk, hogy olyan országban élünk, ahol templomokat újítunk fel, építünk, mondta Székely János. A megyéspüspök hozzátette: aki keresi az Istent annak az életén áldás lesz, kiteljesedik az élete. Ez az erő az, ami az egyént önmaga fölé emeli, ami a házasságokat is átsegítheti a mélypontokon: az isteni végetlen szeretet, a szeretet kiapadhatatlan forrása. Ez az ami egy társadalmat is felemel: ha nincs ott a társadalmunk felett az erkölcs ereje, akkor az a társadalom hamar összeomlik. Ha nem tudunk ehhez a kúthoz, forráshoz odajárulni, akkor igazi jövőnk nincs és a társadalom elvész. Az európai kultúra és benne magyar népünk kultúrája a kereszténységből született és ettől vált termékennyé. Addig van jövőnk amíg ebből a forrásból meríteni tudunk. Azt kívánom, hogy gyakran jöjjenek ehhez a kúthoz meríteni: az imádságuk, az énekük legyen ennek a kápolnának a legszebb dísze, mondta Székely János.