Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szűz Mária búcsú a Rábel-hegyen

Rábel-hegy2020. augusztus 23-án ünnepi szentmisét mutattak be Rábagyarmaton, a Rábel család birtokán fekvő kápolnában. 

Rábagyarmat községtől nyugatra, fent, a Rábel család birtokán áll egy fogadalmi kápolna, melynek története Rábel Imre nevéhez fűződik. A családfő a II. világháborúban katona volt, és a családtagok fogadalmat tettek, hogyha hazatér és a ház – melybe orosz katonák szállásolták be magukat – épségben megmarad, kápolnát emeltetnek Szűz Mária tiszteletére. Mivel 1945 júniusában Rábel Imre hazakerült, a kis építmény két év múlva el is készült. A három méter magas kápolnában gipsz Mária-szobor áll „Ave Mária 1947″ felirattal.

           A kápolnát 1947. augusztus 25-én, nagy községi ünnepség keretében szentelte fel Geiszlinger Béla prépost. Azóta minden év augusztus 22-e – Egek Királynéja – előtti vagy utáni vasárnap szabadtéri szentmisét tartottak itt, amelyre nemcsak a helybeliek, hanem a szomszéd községek lakói közül is sokan eljöttek. Régebben gyalog és kerékpáron, ma már leginkább autóval érkeznek. Egy kis búcsú van ilyenkor a Rábel-hegyen, amikor is a helyi önkéntes tűzoltók végeznek szolgálatot. Figyelemre méltó, hogy ezt a vasárnapi szentmisét a hetvenhárom  év alatt eddig csak egyetlenegyszer kellett elhalasztani a beállt rossz idő miatt!

          Itt tartották a 2000. évben a jubileumi zászló átadását, valamint a korábban a községben szolgált katolikus papok találkozóját. Székely falvakból, Csíkmadarasról és Csíkszentmihályról érkezett küldöttségek is felkeresték a kápolnát, amely bekerült Szobolits Béla: Makacs álmok című, Rábagyarmatról készült dokumentum-játékfilmjébe is (1988). A film egy japán filmfesztiválon, Yamagatában első díjat nyert.A kápolna fennállásának 70 éves évfordulóját 3 évvel ezelőtt egész napos rendezvénnyel ünnepelték meg.Az idei szentmisét 2020. augusztus 23-án, vasárnap dr. Takács Gyula rábagyarmati plébános mutatta be.

Ács László tudósító