Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Keresztény közösségi teret avattak Szombathelyen

Közösségi tér2020. augusztus 31-én áldotta meg Székely János megyéspüspök Szombathelyen a Szombathelyi Egyházmegye által létrehozott és fenntartott közösségi teret. A találkozóhelyet az egykori VAOSZ éttermében alakították ki. 

Közösségi térJó néhány éve már, hogy Szombathelyen bezárt a VAOSZ étterem. A Széchenyi utca 14. szám alatt található épületet megvásárolta az egyházmegye, az elmúlt időszakban pedig az átalakítására, felújítására is sor került. Új funkciót találtak a helynek: közösségi térként segíti az evangelizációs munkát. Székely János megyéspüspök a martinus.hu-nak adott interjújában kiemelte: az evangelizáció nem könnyű feladat, főként a fiatalok esetében. Sok minden vonzza őket, még akkor is, ha a szívük mélyén vágynak az igazi békére, igazi értékekre. Néha nem a templom az első hely, ahol keresik a boldogságot és életük értelmét. De ha van egy olyan hely, ahol a szeretetet, barátságot átélhetik, akkor megteszik az első lépéseket Isten felé. Ezt fedezte fel Don Bosco, aki oratóriumokat létesített a templomok mellett: focipályákkal. És sok fiatal először csak a játék kedvéért megy ezekre a helyekre, később azonban rájön és megtapasztalja, hogy itt többről is szó van. Ilyen szeretne lenni ez a hely is.

Közösségi térA tervek szerint fiataloknak adna lehetőséget délutáni kikapcsolódásra, beszélgetésre, együttlétre, de akár a tanulásban is segítenek itt nekik. A fiatalok mellett természetesen az idősekre is gondolt az egyházmegye, hiszen ők is találkozhatnának itt. Az új helyen működik a Szombathelyi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának koordinációs irodája is, és segíti keresztény zenei együttesek felkészülését is. 

Közösségi térSzékely János megyéspüspök áldotta meg az épületet.  Szentbeszédében – utalva az evangéliumra – kiemelte: Jézus a legjobb hírt hozta. Azt, hogy Isten szeretet, létünknek van értelme, oka. Örök szertettel alkotott minket Isten, aki egészen közel van hozzán. Jobban szeret minket, mint ahogy a legjobb szülő tudja a gyermekét. Az egyetlen igazi örömet hozta el, ami betölti az ember szívét teljesen.  Jézus arra kér, hogy ezt az örömhírt adjuk tovább. Miért kell ezt átadni és hogyan? A misszió nem stratégia, taktika, hanem túlcsorduló szívből fakad. Aki csak kicsit is átélte az Isten szeretetét, annak természetes, hogy azoknak akiket szeret, azoknak erről beszél és átadja ezt. És rádöbbenünk, hogy a világon minden ember szomjazza ezt a békét, kegyelmet. Hogyan kell átadni az evangéliumot? A szeretet üzenetét szeretettel kell átadni. Ez a ház is ilyen szeretne lenni: szerető, befogadó otthon. A fiatalok akik ide betérnek is talán először csak a zenét, a társaságot találják, majd később jönnek rá, hogy itt valami értékes is van. Úgy, ahogy Don Bosco is csinálta. 

A közösségi helyről bővebb felvilágosítást az egyházmegye Ifjúsági Irodáján adnak: