Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Meglátogattatok V.

img-20200905-101344A Szombathelyi Egyházmegye önkéntes beteglátogatói számára volt lelki nap 2020. szeptember 5-én, szombaton, a szombathelyi Püspöki Palotában. A lelkiség témakörével foglalkozva ezen a napon vendégünk, segítőnk Stift Zoltán Angelico atya volt.

            m1A szentmisében megemlékeztünk Kalkuttai Szent Terézről. Zoltán atya kiemelte, az ember a lelki vigasztalás nélkül is járhatja Isten útját. Így volt ez Teréz anyával is, aki hosszú éveken át élt a lelki szárazság állapotában. Egyszer ő mondta: „Isten nem azt várja tőlünk, hogy sikeresek legyünk, hanem hogy hűségesek”

            A szentmise után kis szünettel, majd előadással folytattuk a napot. Stift atya a a lelkiség lényegeként a megtestesülés misztériumát állította szemünk elé: Isten emberré lett, emberi érzésekkel – a beteglátogató az Ő példáját követi. Több rajz is szerepelt az előadás során, melyek közül az első a Szent Családot ábrázolta. Mária és Jézus karjaiban a haldokló József. Amint a képen, úgy a beteglátogatáskor is „Krisztus hajol Krisztus fölé” - hiszen a Jézus azonosította magát a beteggel is („beteg voltam és meglátogattatok”). A beteglátogató igazi motivációja nem más, mint Krisztus szeretete. „Esse christianum grande est, non videri”

            img-20200905-101349A lelki nap végén a beteglátogatók megkaphatták a „Magnificat – vigasztaló szó a szenvedőknek” c. kiadvány második havi kiadását. A havonként megjelenő ingyenes kis újság a hónap egy fontos ünnepét, és egy- egy kiemelkedő keresztény példaképet mutat be. Található benne egy vers, valamint a szentatya gondolatai, imaszándéka. A lap végén a kórházi istentiszteletek ideje,  a kórházi lelkész, valamint a koordinációs iroda elérhetősége mellett egy kis praktikus információ olvasható.

           m2 A minden hónapban megrendezésre kerülő nap a „Meglátogattatok” nevet viseli, ezzel emlékeztetve Jézus szavaira: „beteg voltam, és meglátogattatok,” (Mt 25,36). A következő alkalom szeptember  5-én, szombaton lesz ugyancsak a püspöki palotában, 09.00 kezdettel. Ahogy a legutóbbi alkalommal is volt érdeklődő résztvevő, úgy a következő alkalomra is szeretettel várjuk azokat, akik úgy érzik, hogy Jézus őket is várja a betegek, idősek között. Számukra külön képzést tartunk majd.