Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A hűség útján - Újra elzarándokoltak a perenyei hívek a Szent Vid-kápolnához

Fogadalmi zarándoklatŐseik fogadalmához hűen az idén is elzarándokoltak a perenyei hívek a velemi Szent Vid-kápolnához. A fogadalmi zarándoklatot egy keresztelő tette még emlékezetesebbé. 

Fogadalmi zarándoklatPerenye lakóit 1849-ben, a szabadságharc leverése után súlyos kolerajárvány tizedelte meg, amely 1849. szeptember 26-án kezdődött és november 28-án ért véget. A gyilkos kórt a szabadságharcból hazatérő honvédek hozták magukkal. Előfordult, hogy egy családból többen is meghaltak a súlyos betegség következtében. A falu római katolikus lakossága ekkor fogadalmat tett: ha elmúlik a kolerajárvány, minden esztendőben, a közeli, Velem mellett álló Szent Vid kápolnába gyalog elzarándokolnak a Szűzanya tiszteletére hálából, hogy megszabadultak a sok halálos áldozatot követelő járványtól.  Ezt a fogadalmukat pedig azóta is tartják a perenyei hívek: még a kommunizmus idejében sem szakadt meg a hagyomány.

Fogadalmi zarándoklatIdén szeptember 20-án került sor a zarándoklatra. A tavalyi évben megjelent az a zarándokkkönyv, amelyben az út során elmondott imákat és énekeket gyűjtötték össze, és persze ezek sorrendjét is lejegyezték. A hagyományok alapján reggel 6 órakor imával kezdődött a zarándoklat a Szent Ágota-templomban, majd a falut elhagyva Kőszegszerdahelyen át érkeztek Velembe, majd a Szent Vid-kápolnához. Harangozó Vilmos kőszegi plébános mutatta be a szentmisét.

Fogadalmi zarándoklatAz idei zarándoklat azért is különleges volt, mert keresztelőt is tartottak. Mirtill és Ervin a tavalyi évben részt vettek a 170. fogadalmi zarándoklaton.  Két kislányt neveltek, de az út során egy kisfiú születéséért imádkoztak Istenhez. 9 hónapra rá, június 23-án megszületett kisfiúk. A várandósság közben a gyermek nemét nem ismerték, így a születéskor derült ki, hogy imáik meghallgatásra talált. A fogadalmuknak megfelelően Vidnek keresztelték a kisfiút. 

Fogadalmi zarándoklatSzentbeszédében Harangozó Vilmos plébános kiemelte: a szőlőmunkásokról szóló példabeszédben Jézus igazolni akarja Isten irgalmát, szeretetét, jóságát. Azt a lelkületet, magatartás, amit velünk szemben folyamtosan tanúsít az Isten még akkor is, ha nem vesszük észre, ha nem akarjuk tudomásul venni azt a szeretetet és irgalmat amit Jézus által mutat irányunkban.  Üdvtörténeti szempontól pedig azt jelenti a példabeszéd, hogy Isten minden népet, nemzetet üdvözíteni akar, úgy ahogy a gazda meghívta a szőlőjébe a munkásokat. A meghívás folyamtos, és ez egészen a világ ítéletéig tart, amíkor bekövetkezik az isteni fizettség, jutalmazás. És az utolsó is annyit fog kapni mint az első: az Isten dicsőségében és boldogságában való részesedést, emelte ki Harangozó Vilmos, hozzátéve: kövessük azt a megszólítást ami minket Isten szőlőjébe hív. 

A szentmise után a kápolna főoltárának megkerülésével, és a búcsúimádság és énekek elmondásával zárult a zarándoklat a hegyen.