Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Brenneresek a Brenner-kiállításon

20-09-24-brenner-kiallitas-1Élménydús programon vehettek részt a Brenner Iskola 3.a osztályos tanulói 2020. szeptember 24-én, csütörtökön. Látogatást tettek a szombathelyi Püspökvárban található Brenner kiállításon.

20-09-24-brenner-kiallitas-5Amíg a földszinten várakoztunk tárlatvezetőnkre, addig megtekintettük a nemrégiben nyílt bélyegkiállítást, amely Szent II. János Pál pápa előtt tiszteleg. A világ minden részéről származó bélyegek bemutatják a pápa gazdag életútját.

Néhány percre visszarepültünk az időben kb. 2000 évet, amíg a Sala Terrena gyönyörűséges, festett falait és a Püspökvár építése közben feltárt római kori kövek kapcsolatát vizsgáltuk.

Majd megérkezett idegenvezetőnk, aki először a Brenner János emlékszobába vezetett bennünket. Beszélt Brenner János gyermekkoráról, szerető családjáról, még élő öccséről, és azon a tragikus éjszakán történtekről. Kérdéseinkre nagy-nagy türelemmel és kedvesen válaszolgatott.

20-09-24-brenner-kiallitas-17Ezután következett a palotának és az egyházmegye kincseinek bemutatása. Nagy érdeklődést keltett a 200 éves íróasztal, amely még ma is alkalmas a dolgozószobák rendetlenségének elrejtésére. A püspöki galéria festményei között felfedeztük az iskola alapítójának, Szabó Imrének, és újraindítójának, dr. Konkoly István püspöknek az eredeti portréját.

Az eredetileg 45 percesre tervezett látogatásból másfél órás együttlét kerekedett, köszönhetően a sok kérdésnek, és a türelmes válaszoknak. Mindenkinek ajánljuk a látogatóközpont felkeresését!

Szöveg: Lendli Erzsébet-Fotó: Lendli Erzsébet