Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Átadták a felújított Hársfa-házat Szombathelyen

Megáldották a felújított Hársfa-házat2020. október 2-án dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a felújított Hársfa-házat Szombathelyen. Saját és pályázati forrásból, önkormányzati támogatással sikerült a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak a beruházást megvalósítania, amelynek köszönhetően jobb körülményeket tudnak biztosítani az itt zajló munkához.

Megáldották a felújított Hársfa-házatA mai nap nagy öröm számunkra, mondta Tuczainé Régvári Marietta, aki ismertette a ház történetét. Egykori kántor-tanítói lakásból és egyházi iskolai épületből áll az épületegyüttes, amelynek udvarán a kántor ültetett egy hársfát, amely még a rendszerváltáskor is itt volt, amikor az egyházmegye, később pedig a Karitász megkapta az épületet. Később ezt kivágták, pótolták. Az ingatlanban a Karitász  pszichiátriai és szenvedélybetegek betegek nappali ellátását végzi, átmeneti otthont is biztosítva számukra.

A Karitász Kríziskamra projektjébe a Hársfa-házat is bekapcsolták, és így 80 megváltozott munkaképességű munkavállalónak tudnak munkát adni.

Megáldották a felújított Hársfa-házatPályázati forrásból 38 millió forintot támogatást kaptak a fejlesztéshez, amit a városi önkormányzat 9 millió forinttal támogatott, a többit az egyházmegyei karitász fedezte. Összesen 70 millió forint a beruházás értéke, amelynek köszönhetően szinte teljesen felújították az épületet, mondta a karitász vezetője. 

Az egyházunknak nagy kincsei Önök, mondta köszöntőjében Székely János megyéspüspök, az intézmény ellátottjaihoz intézve szavait. Hirdeti a ház, hogy a kereszténység, az Egyház másfajta világot álmodik, mint amit sokan építeni akarnak. Sokan azt hirdetik, hogy a gazdasági élet alaptörvénye a szabad verseny: győzzön az erősebb. Mindenki tör a csúcsra: egyre több sikerért, élvezetekért. De a szabad versenyes világban egyre több a boldogtalanabb ember. Mert az ember nem arra születik, hogy küzdjön önmagáért, másokat letiporva. Hanem, hogy szeressünk, adjunk, alkossunk.

Megáldották a felújított Hársfa-házatA Biblia arra a tanít, hogy a világnak olyannak kellene lennie mint egy emberi test: ha az egyik tag szenved, akkor a többi tag is szenved. Ha az egyik tag örül, akkor a többi is örül. Egy szegény, idős, sérült ember nem probléma a társadalomnak, hanem testvérünk, a családunk tagja. Ez a ház ezt hirdeti és éli, mondta Székely János, aki megáldotta a felújított épületet. 

Az amortizáció tette szükségessé a fejlesztést, ezt már Ráczné Korom Krisztina, szakmai vezető mondta a martinus.hu-nak adott interjújában. Elsősorban a beázás okozott problémát. Emiatt a tetőt felújították. A földszinti folyosót befedték, hőszigetelt üvegezéssel látták el, ezzel javítva a munkakörülményeken és segítve az energiatakarékosságot. Utóbbi célt szolgálták a tetőtéri nyílászárócserék és az épület világításának megújítása is.

Az ünnepségen az intézmény ellátottjai adtak rövid műsort.